Održan skup o razvoju boračkog zadrugarstva u KS-u

U prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine danas je održan stručni skup „Finansijsko upravljanje u zadrugama“ na kojem su učešće uzeli predstavnici zakonodavnih i izvršnih vlasti zainteresovanih za razvoj boračkog zadrugarstva, te zadružni eksperti i zadružni radnici.
Održavanje skupa pomoglo je Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo u saradnji sa Savezom zadruga u Federaciji BiH.
Predstavnici boračkih zadruga dali su punu podršku programu Ministarstva za boračka pitanja KS za 2018/2019. godinu za boračko zadrugarstvo, te su predložili nekoliko mogućih rješenja za dalju podršku ovoj oblasti, poput podrške osnivanju zadruga, podrške upošljavanju i očuvanju zaposlenosti u zadrugama.
Zadrugama je potrebna i pomoć u obrtnim sredstvima i predloženo je da se krene u izradu programa razvoja zadrugarstva u Kantonu Sarajevo koji bio odredio pravce razvoja zadrugarstva u naredne četiri godine.
Sekretar Ministarstva za boračka pitanja KS Belma Adilović istakla je važnost boračkog
zadrugarstva, koje u potpunosti podržava aktuelni ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko, te da je današnji skup posvećen problematici koja se tiče stvaranja uslova, na direktan ili indirektan način, za zapošljavanje boračke populacije.
„Ministarstvo realizuje programe mjera za poticaj zapošljavanja boračke populacije i tako smo za 2017., 2018. i 2018/2019. godinu odobrili i doznačili sredstva za 40 subjekata pri čemu je realizovano zaposlenje ukupno 66 pripadnika boračke populacije u trajanju od najmanje 12 mjeseci. U 2019. godini realizacijom mjera Programa zapošljavanja pružena je podrška za ukupno 14 subjekata pri čemu je realizovano zaposlenje 34 lica pripadnika boračke populacije“, kazala je Adilović.
Dodala je da se u okolnostima u kojima se nalazi naša privreda Programom mjera za poticaj zapošljavanja boračke populacije nastoji ublažiti postojeće stanje i podržati zapošljavanje ove populacije.
Adilović je podsjetila da je Vlada KS prepoznala zadrugarstvo kao jedan od vidova zajedničkog organiziranja u svrhu ostvarivanja zapošljavanja i poboljšanja životnog standarda.
Dodala je da će Ministarstvo za boračka pitanja ostati opredijeljeno za ovakav vid podrške pripadnicima boračke populacije kako bi konačno počeli živjeti od svog rada, a ne od socijalnih davanja.
Na današnjem skupu Adilović je promovirala i knjigu „Finansijsko upravljanje i rukovođenje u zadrugama“ za koju je kazala da će pomoći boračkim zadrugama u daljnjem radu.