Odata počast legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću

Povodom 24. godišnjice pogibije legendarnog komandanta Armije Republike BiH rahmetli Zaima Imamovića, članovi njegove porodice, saborci i predstavnici svih nivoa vlasti odali su danas počast ovom heroju učenjem fatihe i minutom šutnje u haremu Alipašine džamije.
U ime Vlade Kantona Sarajevo cvijeće je na njegov mezar položio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko, koji u obraćanju prisutnima podsjetio na veličinu legendarnog komandanta koji je uvijek bio sa svojim borcima i koji nije govorio "naprijed" već "za mnom". "Ovoliki broj ljudi koji dođu da odaju počast govori kakav je to čovjek bio. Zato smo pokrenuli aktivnosti da na Dujmovskim brdima napravimo spomenik dostojan lika i djela rahmetli Zaima Imamovića, kako bi narednu 25. godišnjicu obilježili na još dostojanstveniji način", kazao je ministar Jusko.
Zaim Imamović je poginuo na današnji dan 1995. godine na treskavičkom visu Čelina iznad prijevoja Rogoj, samo nekoliko dana prije uspostave mira u Bosni i Hercegovini. Dao je herojski doprinos oružanom otporu agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Obavljao je u činu majora dužnost komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije RBiH. Bio je jedan od organizatora operacije kodnog naziva "Krug", izvedene od 15. augusta do 18. septembra 1992. godine, u kojoj je oslobođen grad Goražde i čitava teritorija ove općine, te značajni dijelovi općina Foča i Rogatica. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan".