Ministrica Sofić i načelnik Smajić: Uskoro otvaranje ambulante u naselju Rosulje i zapošljavanje doktora medicine, interniste, logopeda i psihijatra

 
Ministrica zdravstva KS Amela Sofić sa saradnicima i v.d. direktor JU Dom zdravlja Mehmed Kulić, posjetili su danas Općinu Vogošća gdje su sa načelnikom Edinom Smajićem razgovarali o potrebama poboljšanja zdravstvene zaštite stanovništa u ovoj Općini u kojoj ima 20.000 registriranih zdravstvenih kartona. Sastanku je prisustvovao i direktor Doma zdravlja Vogošća Almir Pašagić.
Uskoro će biti otvorena nova ambulanta u naselju Rosulje od 300 kvadratnih metara na dvije etaže, koja je građevinski završena, a za koju je Ministarstvo zdravstva KS osiguralo 180.000 KM za nabavku mobilijara i medicinske opreme.
Osim toga, obezbijeđeno je zapošljavanje doktora medicine, interniste, psihijatra i logopeda.
"Osim ambulante u Rosuljama koja treba što prije da se otvori, razgovarali smo o popunjavanju ambulanti na teritoriji Općine Vogošća sa doktorima kako bi se poboljšala usluga i smanjile liste čekanja. Dakle, želimo unaprijediti zdravstveni sistem kroz povećanje broja timova ljekara po broju stanovnika. Vrlo brzo stiže još jedan internista, logoped i psihijatar, te veliki broj mladih ljekara nakon završenog studija koji će popuniti ambulante porodične medicine", rekla je ministrica Sofić.
Dodala je da će se iz budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja KS generalno izdvajati više novca za oralno zdravlje, za stomatološki materijal i za informatički sistem koji će precizno da prati dolazak, upotrebu i potrošnju stomatološkog materijala prema ustanovama.
Direktor Kulić iskazao je spremnost da se procedure javne nabavke specificirane opreme provedu što je moguće brže i izrazio uvjerenje da će otvaranje ove ambulante stabilizirati materijalnu i kadrovsku situaciju u Općini.