Ministrica Bogunić: Dijete je otac čovjeka


Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo sinoć je povodom obilježavanja 5. oktobra, Svjetskog dana učitelja organizovalo u Domu mladih manifestaciju posvećenu učenicima, nastavnicima i odgajateljima.
Manifestacija je okupila učenike, učitelje, nastavnike i sve one koji su dio obrazovnog sistema kako bi prigodnim programom i nagradama obilježili svoj dan.
Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić istakla je da je obilježavanje Dana učitelja prilika da se istakne važnost rada svih učitelja i nastavnika te njihov uticaj na razvoj društva u cjelini, kao i da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nosioci.
“Dijete je otac čovjeka. Ni jedna promjena u društvu nije moguća bez ulaganja i istinskog vrednovanja nastavnog kadra, jer oni podučavaju mlade za budućnost. Učitelji se moraju stalno profesionalno usavršavati, biti etični. I prije svega moraju biti ljudi koji vole svoj posao, te odgajati za istinu, dobrotu", smatra ministrica Bogunić.
Ipak, kako kaže, učitelji u aktualnom društvenom kontekstu nemaju poštovanje koje zaslužuju. Vrijednosti su pomjerene, druge profesije donose veću zaradu, ali bez učitelja se ne može.
“Roditelji ponajviše mogu pomoći u vraćanju autoriteta učitelja kod djece i taj će im se napor višestruko isplatiti. Relativiziranje i diskreditiranje ove profesije najviše šteti djecu”, kazala je ministrica Bogunić.
Na svečanosti su uručene nagrade najboljim učenicima i najboljim učiteljima, nastavnicima, odgajateljima, direktorima i stručnim saradnicima, dok su u prigodnom programu učestovali oni koje učitelji uče. Mogla se čuti recitacija, slušati muzika, gledati balet.
Svjetski dan učitelja/nastavnika obilježava se svake godine 5. oktobra, a taj dan je prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva, te da se kao takav i cijeni.
Svjetski dan učitelja proglasio je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine, kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.