Ministarstvo privrede KS finansira školovanje 150 studenata na novim IT stručnim studijskim programima

 
Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić potpisao je danas ugovore sa dekanima Elektrotehničkog i Prirodno-matematičkog fakulteta Jasminom Velagićem i Mustafom Memićem te direktoricom BIT Alliance Tatjanom Vučić o finansiranju troškova školarina za 150 studenata stručnog studija „Razvoj softvera“ prve i druge godine.
Ministarstvo privrede KS će osigurati ukupno 280.000 KM za ovu namjenu, i to: 83.000 KM za 49 studenta na ETF-u i 197.000 KM za 101 studenta na PMF-u. Iz Budžeta ove godine fakultetima će za ovu namjenu biti raspoređeno 156.000 KM, a u narednoj ostatak sredstava.
„Ministarstvo jednom novom upisnom politikom finansira školovanje studenata za koje posla ima odmah, i to posla koji je dobro plaćen, koji je posao budućnosti, a koji mlade može zadržati u BiH“, istakao je ovom prilikom ministar Bašić.
Dekan Memić je iskazao zahvalnost ministru Bašiću i Ministarstvu privrede KS što su se opredijelili da finansiraju ovaj studij studentima sa PMF-a, te Alliance-i što je zajedno sa dva pomenuta fakulteta izradila nastavne planove i programe te pokrenula ovaj stručni studij.
„U dogovoru sa BIT Alliance-om na našem fakultetu su birani najbolji kandidati za studiranje na ovom studiju, kroz provedbu ciljanog prijemnog ispita“, objasnio je dekan Velagić.
Također je naglasio i bitnu ulogu Ministarstva privrede koje je potpuno svjesno da na tržištu rada trenutno nedostaje veliki broj IT inženjera odlučilo, u interesu poticaja razvoja IT industrije, finansirati ovaj stručni studij.
Direktorica Vučić je iskazala očekivanja i nadu da će se ovakav i sličan projekt provesti i u ostalim kantonima te Republici Srpskoj.
Ovom prilikom je iskazano kako se od fakulteta očekuje da najbolje organizuju i održe ovaj studij, te vode evidenciju o ispunjenju obaveza studenata.
Naglašeno je i da su predstavnici IT industrije dužni osigurati praksu svim studentima, te im nakon završetka studija ponuditi intervju za posao, eventualno dodatnu edukaciju i obuku.
Potcrtano je i kako su stipendirani studenti dužni uspješno pohađati studij, obavezno pohađati industrijsku praksu koju će im osigurati i industrija, te se odazvati na intervju za posao. Navedeno je i kako su dužni  prihvatiti ponuđeni posao koji ispunjava spomenute uvjete, na period od najmanje 12 mjeseci.
„Intencija je da novom politikom stipendiranja podržavamo razvoj strateških grana industrije, da uvezujemo privredu i obrazovanje, da studentima koji nemaju novca omogućimo školovanje na fakultetima koji daju perspektivu, kao i da perspektivne fakultete učinimo široko dostupnim i popularnim“, kazao je nakon potpisivanja ministar Bašić.
Istaknuto je kako je ovo pilot-projekt u čiji uspjeh se vjeruje, kao i u njegovu primjenu i na ostale industrije u skoroj budućnosti.