Međunarodni sajam SHF stavlja Sarajevo na svjetsku mapu halal industrije

Vlada Kantona Sarajevo partner je ovogodišnjeg međunarodnog sajma halal-industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019.  koji će se održati od 26. do 28. septembra.
Nakon izuzetno uspješne realizacije prošlogodišnjeg sajma, Bosna Bank International (BBI), Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH po drugi put organiziraju ovaj  sajam u Sarajevu.
Sarajevo Halal Fair će ponovo na jednom mjestu okupiti predstavnike halal-industrije iz zemalja Jugoistočne Evrope, drugih zemalja iz svijeta u kojima je razvijena ova industrija, kao i multinacionalnih kompanija koje su na globalnom tržištu prisutne sa halal-proizvodima i uslugama.
“Ovo je jedan od rijetkih događaja koji Sarajevo stavljaju na svjetsku mapu halal-industrije. U regiji ne postoje ovakvi događaji, koji pružaju priliku našim firmama da se stave na raspolaganje svjetski rastućem tržištu halal hrane. Ovo ćemo nastaviti podržavati jer je to prilika za sve ono za što se mi borimo, a to je ekonomski rast i zapošljavanje. Vlada KS će biti partner ovakvim događajima i u budućnosti”, naglasio je na današnjoj press konferenciji premijer KS Edin Forto.
Predsjednik Uprave BBI banke i glavni organizator sajma Amer Bukvić je zahvalio premijeru  Forti i kantonalnoj vladi na podršci, ističući kako je ovo dobar primjer javno-privatnog partnerstva.
„SHF 2019 kao mjesto susreta svih tržišnih učesnika-proizvođača, regulatora, kupaca i potrošača halal-proizvoda i usluga ima za cilj da podstakne ulazak novih kompanija u ovu dinamičnu industriju, tako što će transparentno predstaviti brojne nove poslovne prilike domaćim i međunarodnim kompanijama. Namjera nam je da potaknemo dodatne investicije u našu državu i olakšamo poslovnu saradnju u oblasti halal-industrije koja je u velikoj ekspanziji“, riječi su predsjednika Bukvića.
On je najavio i četiri prateća događaja koji će biti organizirani tokom Sajma. Takmičenje u poslovnim inovacijama Transformers Roadshow“ koje se organizira u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IsDB) i čije finale će se održati trećeg dana SHF-a, a najbolje inovacije bit će i novčano nagrađene. Također, SHF će ove godine organizirati i samit direktora islamskih banaka iz svijeta na temu međusobne saradnje i otvaranja tržišta, te dva okrugla stola sa privrednicima iz Saudijske Arabije sa temom proizvodnje hrane, te sa malezijskim privrednicima predvođenim ministrima turizma i unutrašnje trgovine.
Emir Pašić, sekretar Udruženja halal-industrije pri Privrednoj/Gospodarskoj Komori F BiH  najavio je i održavanje Info dana halal-industrije tokom drugog dana Sajma.
Medijima se obratio i Amir Sakić, predstavnik Rijaseta Islamske zajednice u BiH i direktor Media centra Islamske zajednice u BiH, medijskog pokrovitelja sajma. Istakao je da je halal-proizvod u proteklom periodu u BiH i cijelom regionu “zauzeo važno mjesto u javnom  diskursu, da je široko prihvaćen te da konzumenti u njemu  prepoznaju koristi, a firme poslovnu priliku”.   
Kako je naveo direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH, Damir Alihodžić, od osnivanja ove agencije 2006. godine do danas, Agencija je prema zatjevima halal standarda cetrtificirala 141 kompaniju u regiji u kojoj djeluje, od kojih 101 u BiH.