Inkluzija je filozofija i životno opredjeljenje: Odraslima treba pokazati šta sve djeca mogu kad im se pruži prilika

Promocija CD-a sa osam dječijih pjesama, koje izvode mališani s poteškoćama u razvoju iz udruženja Colibri i poznati dječiji hor Princess krofne održat će se 16. decembra u Pozorištu mladih. Ovo je najavljeno na današnjoj konferenciji za medije organiziranoj ovim povodom.
Ovo je prvi inkluzivni CD u poslijeratnoj historiji Bosne i Hercegovine, a koji je realiziran u okviru projekta ‘Sve naše ljubavi’. Zajednički su ga pokrenula udruženja Colibri, Edukativni centar ENKIDOU i Princess krofne, te Ministarstvo kulture i sporta KS, koje je i pokorovitelj, a sve s ciljem promocije dječijih prava i inkluzije.
Poručeno je kako je projekt realiziran zahvaljujući senzibilnosti i razumijevanju ministra kulture i sporta KS Mirvada Kurića.
"Smatram da inkluzija nije nešto o čemu treba samo pričati, nego da svi moramo, istinski raditi na njenom provođenju. Imao sam čast da budem prisutan na snimanju CD-a, gdje sam se uvjerio koliko se ta dječica vole i lijepo druže, a to je zaista divno", istakao je ministar Kurić.
Najavio je da će Ministarstvo nastaviti podržavati ovakve projekte, jer već četiri godine rade na tome i prvi su pokrenuli 'motor' za istinsku inkluziju.
Po riječima ministra Kurića, i drugi već preuzimaju od njih ideje, jer inkluzija nije potrebna samo atipičnim osoba, nego društvu u cjelini.
"Ovaj projekt je prekrasan, jer je inkluzija filozofija i životno opredjeljenje, a ne nešto što treba biti sporadično, i posebno me raduje što su ministar Kurić i Vlada Kantona Sarajevo upravo to prepoznali", naglasila je predsjednica Udruženja Colibri Aida Hrnjić.
Dodala je kako je inkluzija nešto o čemu se stalno priča, ali to obično ostane na nekom papiru. Međutim, tokom snimanja ministar je sklopio divna prijateljstva i zaista, kako je navela, treba osjetiti i doživjeti kako ti mališani uče tekstove, a posebno kako se oni ophode jedni prema drugima.
"Oni nas edukuju kakvo društvo treba biti i kavom društvu trebamo težiti", potcrtala je Hrnjić.
Osnivač hora Princess krofne Zlatan Bostandžić je kazao da je dva i po mjeseca radio s tim mališanima, te zaključio kako je muzika zaista univerzalan jezik.
"Bosna i Hercegovina ima puno dobrih autora koji se bave muzikom, i voljeli bi da ovaj CD bude sastavni dio udžbenika Muzičke kulture. Nema boljih kritičara od djece, a nama u našoj državi ne treba niko pokazivati kako se pjeva, mi sviramo i pjevamo punim plućima oduvijek", zaključio je Bostandžić.
Kako je potcrtala, Aida Feraget, PR ovog projekta, djeca su divna, kreativna i neiskvarena, a odraslima samo treba pokazati šta djeca sve mogu ukoliko im se pruži prilka.