Inicijativa Zvonko Marić SBB (28.01.2021)

Na osnovu člana 106. Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 41/12 - Drugi novi prečišćeni tekst, 15/13, 47/13, 47/15, 48/16, 9/20 i 14/20) Skupština Kantona Sarajevo je na XV Hitnoj sjednici, održanoj dana 28.01.2021. godine, a na prijedlog Kluba zastupnika SBB, usvojila sljedeću:

I N I C I J A T I V U

S obzirom da migrantska kriza potresa našu zemlju i budući da se ne nazire njen kraj, potrebno je donositi drugačije strateške mjere u nastojanjima da se upravlja krizom koja je zahvatila BIH. U tom smislu je potrebno da se Skupština Kantona Sarajevo odredi spram sugestije prema Vijeću ministara BiH da se resornim ministarstvima aktiviraju podračuni ili utemelji fond u koji bi općine, kantoni, entiteti i nevladine organizacije sukladno svojim mogućnostima i opredjeljenjima uplaćivali novčana sredstva za školovanje i osposobljavanje graničnih policajaca. Time bi doprinijeli da se u nastavnim centrima u Sarajevu i Mostaru, odškoluju granični policajci koji bi osiguravali granice BIH, posebno na područjima na kojima prelazi ogroman broj nelegalnih migranata.
Poznato je da je stanje u ovom segmentu poražavajuće i da je kadrovska podkapacitiranost Granične policije poražavajuća i da se na svakih 20 kilometara može rasporediti tek po 1 granični policajac. Vjerujemo da bi Vlada i Skupština Kantona Sarajevo, usvajanjem ovakve inicijative poslala jasnu poruku da želi sistemski i dalekosežnije rješavati probleme migrantske krize.
Pored te mjere, apeliramo da se što prije pristupi deportaciji nelegalnih migranata u skladu sa zakonskom regulativom.
Ukoliko se bez odlaganja pristupi ovom procesu, biće poslana jasna poruka da BIH želi sistematično rješavati probleme vezane za migrantsku krizu uz poštivanje svih zakona i preuzetih obaveza, kao što je slučaj sa Sporazumom o readmisiji koji je potpisan sa Republikom Srbijom, odakle prelazi najviše migranata.

Broj:01-04-2461-3/21 PREDSJEDAVAJUĆI
28.01.2021. godine SKUPŠTINE KANTONA SARAJEVO
S A R A J E V O
Elvedin Okerić

Vrsta: 
zaključci
Realizacija: 
Nije realizovano
Proslijeđeno: 
Vlada Kantona
Zastupnik: