Dopredsjedavajuća Kristić, zastupnik Jakupović i načelnik Smajić dogovorili ubrzano rješavanje infrastrukturnih problema stanovnika Rosulja

Nakon što su prije nešto više od mjesec dana pokrenuli inicijative za rješavanje nagomilanih problema stanovnika vogošćanskog naselja Rosulje, dopredsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Danijela Kristić i zastupnik u Skupštini KS Vedran Jakupović posjetili su načelnika Općine Vogošća Edina Smajića te mu tom prilikom, u prisustvu njegovih saradnika, postavili nekoliko ozbiljnih pitanja s ciljem ubrzanog rješavanja važnih infrastrukturnih pitanja.
Dopredsjedavajuća Kristić i zastupnik Jakupović su podsjetili načelnika da su pitanja vezana za otvaranje ambulante, saobraćaj u mirovanju, postavljanje saobraćajnih znakova i usporivača brzine, odvoz smeća te niz drugih koja tretiraju problematiku stanovnika pomenutog naselja već ranije proslijeđena resornim ministarstvima, a neka od njih i nadležnim općinskim službama.
S druge strane, načelnik Smajić je svoje goste iz Kantona upoznao sa dosada poduzetim aktivnostima u oblasti saobraćajne infrastrukture, kao i sa realizovanim projektima.
„U toku je izgradnja nove zgrade na ovom području, a prema Regulacionom planu na ovoj lokaciji je planirano još nekoliko objekata, garaže, parking i sportska igrališta“, kazao je načelnik Smajić te se zahvalio na posjeti.
Napomenuo je da je ovo prvi put u istoriji da se skupštinski zastupnici interesuju za rješavanje problema na lokalnom nivou te najavio svoj dodatni lični angažman kako bi zajedničkim djelovanjem došli do željenih rezultata kojim bi se unaprijedio kvalitet života stanovnika ovog novoizgrađenog naselja.
Složili su se kako pomenuta problematika izlazi iz političkih okvira, kao i da je neophodno zajedničkim snagama iznaći najbolje solucije za njihova rješavanja.
Načelnik Smajić je naglasio kako je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta više puta iskazao spremnost za rješavanje pitanja iz oblasti saobraćaja.
„Sve općinske službe će se u narednom periodu staviti na raspolaganje za što hitnije rješavanje pomenutih nagomilanih problema stanovnika ovog naselja. Međutim, dio aktivnosti nije moguće realizovati bez dodatne finansijske potpore Kantona i drugih nivoa vlasti“, naveo je načelnik.
Zastupnik Jakupović je najavio kako bi otvaranje ambulante porodične medicine trebala biti realizirano što prije, jer su sredstva za tu namjenu osigurana.
Dogovoreno je i da će se pokrenuti inicijativa za pronalazak sredstava za izradu dokumentacije za izmjenu postojećeg Regulacionog plana, kako bi se dugoročno riješio problem nedostatka parkinga u ovom naselju, obzirom da se kompletno naselje gradi po planu iz davne 1980. godine.
Također su rukovodioci općinskih službi najavili da će sa stanovnicima Ulice 24. juni iznaći prelazno rješenja kojim će se osigurati neophodna privremena parking mjesta.
Zaključeno je i kako stvarna briga za potrebe građana može ujediniti različite nivoe vlasti u rješavanju njihovih problema te kako energija mladih ljudi pokreće stvari koje se nisu pomjerile još od davnih osamdesetih godina.