Djeca su različita, a opet ista: Stvoriti društvo u kojima će svi imati jednake mogućnosti

Trećom šarenom dječijom paradom pod sloganom “Slavimo djetinjstvo”, otvorena je Dječija nedjelja koja će trajati narednih sedam dana, a u okviru koje je planirano da se održi dječiji teatarski festival, šest predstava, četiri radionice i mnoštvo aktivnosti, a sve s ciljem kako bi se skrenula pažnja svima nama kako je neophodno konstantno voditi brigu o ovoj divnoj djeci.
Ovim povodom, a kako bi izrazili podršku djeci s poteškoćama u razvoju, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineta Bogunić, ministar za boračka pitanja KS Ismir Jusko, te brojni zastupnici i građani, pridružili su se djeci, njihovim roditeljima, te učiteljima i nastavnicima u šetnji od trga ispred BBI Centra do Katedrale.
Današnju paradu organizovalo je Udruženje “Dajte nam šansu” čija je direktorica Ines Kavalec poručila svim onima koji donese odluke uime njih da su djeca vojska najjača i kako trebaju biti stub društva.
“Upravo smo danas pokazali da različitosti postoje, ali svako dijete ima pravo na igru, na osmijeh, na porodicu i na uvažavanje. Pokrovitelj ove parade je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS”, istakla je Kavalec.
Ove godine organizatori Dječije nedjelje željeli su ukazati na značaj stvaranja društva u kojima će svi imati jednake mogućnosti, uz akcent na to da djeca jesu različita, a opet su ista.
Pred Katedralom mališani su mogla uz pjesmu i ples uživati u performansima koji su za njih pripremili učenice i učenici sarajevskih škola.