Delegacija KS posjetila mještane Janje: Ključno je ekonomsko osnaživanje povratnika, Sarajevo će pružati podršku

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo posjetila je Janju, najveće povratničko naselje u Bosni i Hercegovini. Održan je sastanak sa predstavnicima Mjesne zajednice i dogovorene su aktivnosti za podršku povratničkoj populaciji. Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija poručio je da upornost, odlučnost i istrajnost Janjaraca u namjeri da se vrate, žive i rade na svojoj rodnoj grudi ne smije biti zanemarena i zaboravljena, pogotovo ne od Sarajeva.
"Danas, nažalost, svjedočimo brojnim pustim povratničkim mjestima koja, čak i onda kad su infrastrukturno uređena, više služe kao vikend naselja nego kao mjesta u kojima se živi i radi. Sa oko 500 osnovaca iz povratničkih porodica Janja je sušta suprotnost te slike, iako se i ovdje osjete posljedice masovnog iseljavanja u inostranstvo. Infrastrukturna pitanja su većinski riješena i ključno pitanje održivog povratka sada je ekonomsko osnaživanje povratnika. Janjarci ne traže milostinju nego saradnju koja može biti obostrano korisna. Sarajevo kao glavni grad dužno je ponuditi podršku u tom smislu i odgovoriti novim pristupom održivom povratku, kako u Janji tako i u drugim povratničkim mjestima", poručio je ministar Garibija.
Na sastanku je istaknuto da je ovo prvi put da delegacija jedne vlade sa premijerom i pet ministara posjeti Janju. Domaćini su bili članovi Savjeta MZ na čelu sa predsjednikom Azemom Aletovićem. Uime Kantona Sarajevo, osim premijera Edina Forte i resornog ministra Malika Garibije, sastanku su prisustvovali i  ministar unutrašnjih poslova Admir Katica, ministar prostornog uređenja, građenja i okoliša Damir Filipović,  ministrica zdravstva Amela Sofić i ministar privrede Haris Bašić.
Razgovaralo se o problemima s kojima se povratnici suočavaju u oblasti privrede, školstva i zdravstva. Konstatovano je da u ovom povratničkom mjestu nema međuetničkih tenzija i problema sigurnosne prirode, te da je najveći problem s kojim se povratnici suočavaju nezaposlenost.
Uspostavljen je otvoreni kanal komunikacije između Savjeta MZ Janja i Vlade KS radi efikasnije dugoročne saradnje.