Vlada KS stavila na raspolaganje sve kapacitete kako bi se što prije pronašao ubica policajca, te osigurali građani i manifestacija EYOF

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto izjavio je na današnjoj vanrednoj pres-konfereciji da je Vlada KS od danas u stalnom zasjedanju kao i da je stavila na raspolaganje sve kapacitete kako bi se što prije pronašao ubica policajca Mahira Begića, te kako bi se osigurali građani Kantona i održavanje EYOF–a.
Uz premijera, javnosti su se  obratili i ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica i komesar MUP-a KS Mevludin Halilović. 
"Vlada KS je na današnjoj sjednici usvojila zaključak kojim traži od komesara Halilovića da od ostalih kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova zatraži pomoć u angažovanju dodatnog broja ljudstva jer postoji potreba da se tokom ovih dana na području KS  građani osjećaju sigurno, da imamo povećano prisustvo policije na terenu  kao i da se posebna  pažnja obrati na pojedine lokacije, na škole, vrtiće i sva ona mjesta koja mi kao MUP i Vlada moramo sigurnosno pokriti. Također, kako bi aktivnosti predviđene u okviru manifestacije EYOF-a protekle bezbjedno. Razmatramo mogućnost i raspisivanja nagrade za onoga ko dâ informacije za počinioca krivičnog djela. Činimo sve što je u našoj moći", istakao je ministar Katica.
Komesar Halilović je kazao da istragu u vezi sa ubistvom policajca vodi Tužilaštvo KS-a.
"Uprava policije KS je uključena u istragu zajedno s FUP-om i drugim agencijama. Trenutno smo na terenu Suhodol. Na osnovu dokaza  pronađenih na licu mjesta i  preliminarnih vještačenja, radi se o osobi koja je izvršila i krivično djelo na području općine Konjic. Pored Uprave policije KS i Federalne uprave policije u pretragu terena i u ovu istragu su uključeni i MUP-ovi SBK, ZDK, HNK, OSA, te MUP RS-a  zbog održavanja aktivnosti u sklopu EYOF-a. Mi ćemo na zahtjev Vlade raspisati zahtjev za pomoć i drugih ministarstava, kako bi se obezbijedio EYOF, te zbog drugih radnji", rekao je komesar.
Premijer Forto je ovom prilikom naglasio da je Vlada KS formirala Tim koji čine ministri unutrašnjih poslova, finansija i  pravde i uprave Admir Katica, Amel Kovačević i Lejla Brčić te da će oni biti u stalnom kontaktu sa Operativnim štabom MUP-a KS, odnosno Upravom policije.
"Večeras počinje EYOF i želim poručiti da je ovaj značajni događaj obezbijeđen po najvećim sigurnosnim standardima. Zbog sinošnjeg svirepog ubistva policajca, neophodni su nam dodatni kapaciteti jer je većina kapaciteta policije MUP-a KS već uključena u obezbjeđenje ovog velikog sportskog događaja. Zbog toga je Vlada odlučila pružiti punu materijalnu podršku našem komesaru i MUP-u, kao i da pozovu u pomoć druge kantone radi angažovanja dodatnih policijskih snaga koje će se rasporediti na mjesta za koja komesar odredi da su najvažnija. Ono što je nama bitno je da su građani i svi drugi ovdje sigurni. Također  pozivamo naše  sugrađane na saradnju. Svim medijima biće dostavljena potjernica sa slikom osobe za kojom se traga kao i telefonskim  brojem na koji se građani mogu javiti. U trenutku kada dojava odvede do hapšenja ubice u bjegstvu bit će raspisana nagrada. Vrlo je bitno da se svi uključimo, ali je bitno i da pokažemo da se možemo nositi sa ovim izazovom, da neće biti dovedena u pitanje sigurnost bilo kojeg građanina KS kao i EYOF-a koji će proteći u najboljem redu", potcrtao je premijer Forto.