Vanredna sjednica Vlade KS : Pozvani policajci i iz drugih kantona kao mjera pojačane sigurnosti u Kantonu Sarajevo

Vanredna sjednica Vlade KS  počela je danas povodom teškog ubistva policajca Federalne uprave policije Mahira Begića a koje se desilo sinoć na lokallitetu Suhodola, u  općini Hadžići. O sinoćnjem događaju i aktivnostima koje se poduzimaju na terenu Vladu je izvijestio policijski komesar  MUP-a KS Mevludin Halilović nakon čega je Vlada usvojila nekoliko zaključaka.
Vlada Kantona Sarajevo najoštrije osuđuje ubistvo policajca Mahira Begića koji je gnusno ubijen  prilikom obavljanja  redovnih poslova i zadataka na obezbjeđivanju objekta za edukaciju kadrova Federalne uprave policije. Ovim putem Vlada Kantona Sarajevo izražava duboko saučešće porodici ubijenog Mahira Begića.
Vlada Kantona Sarajevo daje punu podršku Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da u saradnji sa Federalnom upravom policije poduzme sve mjere i aktivnosti na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela i da stavi na raspolaganje sva  raspoloživa sredstva, te poziva sve institucije da u okviru svojih nadležnosti daju svoj maksimum u rasvjetljavanju navedenog događaja i hapšenja počinioca i njegovog privođenja pravdi.
Na današnjoj sjednici Vlada je formirala Tim koji će biti u stalnoj komunikaciji sa Operativnim štabom Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Kantonalnim tužilaštvom Kantona Sarajevo koji vode istragu i Operativnim štabom Federalne uprave policiije a kojeg čine: ministar unutrašnjih poslova Admir Katica, ministrica pravde i uprave Lejla Brčić i ministar finansija Amel Kovačević.
Vlada Kantona Sarajevo je, uz punu materijalnu i finansijsku podršku Upravi policije MUP-a KS  zadužila policijskog komesara da pozove i angažuje policijske službenike ministarstava unutrašnjih poslova drugih kantona, kako bi se osiguralo pojačano prisustvo policijskih službenika na mjestima javnih okupljanja.
Vlada je spremna obezbijediti novčana sredstava za kredibilne informacije koje će dovesti do privođenja i lišavanja slobode počinioca krivičnog djela ubistva, a u koordinaciji sa Kantonalnim Tužilaštvom Kantona Sarajevo, kako se ne bi ugrozila istraga i istražne radnje.
Vlada Kantona Sarajevo će do daljnjeg  biti u stalnom zasijedanju.