Uz podršku Evropske unije, najavljena institucionalizacija rada Tima Vlade KS za borbu protiv korupcije

Provođenje pilot-projekta institucionalizacije rada Tima Vlade Kantona Sarajevo za borbu protiv korupcije najavljeno je na sastanku premijera KS Elmedina Konakovića i predstavnika ovog tima prodvođenih predsjednikom Erduanom Kafedžićem sa ekspertima Tima Evropske unije koji provodi Projekt razvoja kapaciteta u sprečavanju korupcije i stvaranje strateške dokumentacije u ovoj oblasti Londom Esadze, Georgijem Rupchevim i Slagjanom Tasevom.
Ovaj pilot-projekt predložili su eksperti pomenutog evropskog tima koji su, nakon provedenog monitoringa stanja u oblasti borbe protiv korupcije u BiH, sačinili izvještaj kojeg će predočiti Vijeću Evropske unije, a u kojem su konstatovali da je Tim Vlade Kantona Sarajevo za borbu protiv korupcije u svom dosadašnjem radu ostvario značajne i konkretne rezultate.
„Realizacijom ovog projekta namjera nam je da omogućimo vašem Timu dodatno kapacitiranje i finansijsko osnaživanje, što predstavlja uvjet i pretpostavku za njegov nezavisan rad. U tom smislu bit će osigurana i značajna podrška određenih instanci Evropske unije, jer smatramo da je vaš Tim dobar primjer kojeg treba multiplicirati na sve ostale kantone, ali i druge nivoe vlasti“, objasnila je ekspertica Taseva. Najavila je provođenje još jedne edukacije kontakt-tačaka, odnosno odabranih osoba iz KS koje će predložiti kantonalni Tim, radi širenja mreže borbe protiv korupcije, i to o temama koje su u ovom trenutku za njih najbitnije.
Premijer Konaković je podržao prijedloge evropskih eksperata i tom prilikom istakao kako je potpuno svjestan da ova vrsta borbe nije nimalo ugodna, jer je u pitanju borba protiv ozbiljnog kriminala.
„Provođenje preventivnih aktivnosti je najveća investicija dugoročno, dok zacrtane reforme, posebno u oblasti javnih nabavki u Kantonu, mogu značajno doprinijeti razvoju antikorupcionog fronta. Svaka marka zaustavljena na ovaj način vraća nam se u trostrukoj vrijednosti“, kazao je premijer Konaković. Potcrtao je i važnost izbora pravih ljudi za ovaj izuzetno značajan posao.
„Radimo i novi zakon o prijavljivanju imovine nosilaca javnih funkcija, a u toku je i izrada jedinstvenog registra javnih nabavki i time nastojimo na sve načine vratiti izgubljeno povjerenje koje građani, nažalost, nemaju u institucije vlasti“, naglasio je premijer Konaković.
Na sastanku je u junu mjesecu najavljeno održavanje i konferencije o prevenciji i borbi protiv korupcije na koju je pozvan premijer Konaković da se obrati učesnicima, a sve zbog činjenice da su Kanton Sarajevo i njegov Tim već postavili standarde i postali bosanskohercegovački lider u borbi protiv ove pošasti.