U narednoj školskoj godini u Gimnaziji Obala bit će realizovan dvojezični program na bosanskom i francuskom

Od naredne školske 2018/2019.godine u Gimnaziji Obala bit će realizovan frankofoni dvojezični program, koji će učenicima prve godine omogućiti pohađanje časova na bosanskom i francuskom jeziku uz podršku Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini. Ovo je najavio direktor pomenute gimnazije Benjamin Hedžić na današnjoj konferenciji za medije organizovanoj ovim povodom.
"Zahvaljujući ovom ubrzanom školskom učenju, učenici dvojezičnog razreda dobiće na kraju godine međunarodnu diplomu francuskog jezika DELF", istakao je direktor Hedžić te dodao kako će se osim časova francuskog jezika đaci izučavati i druge predmete na francuskom kao što je npr. matematika.
Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović naglasio je kako je vrlo važno da učenici znaju najmanje dva strana jezika. Otvaranje ovog odjeljenja omogućiće im da se dodatno pripreme za budućnost, posebno u okviru sve jačih veza sa Evropskom unijom i frankofonim svijetom.
"Već tri godine u Gimnaziji Obala izučava se njemački jezik, a sad smo uspjeli ostvariti i saradnju sa Ambasadom Francuske u BiH, što će omogućiti da ovaj jezik koji je godinama prije bio prisutan i izučavan u svim sarajevskim školama ponovno 'oživi'", poručio je ministar Kazazović.
Po riječima ambasadora Francuske u Bosni i Hercegovini Guillaume Roussona prije nekoliko godina otvorili su frankofono odjeljenje u Mostarskoj gimnaziji.
"Na ovaj način se i vaša gimnazija priključuje porodici koju čine 275 miliona ljudi koji govore francuski jezik, a nema sumnje da će vaša domovina imati sve veću potrebu za ljudima koji govore naš jezik", potcrtao je ambasador Rousson.
Najavio je kako se Francuska ambasada u BiH i Insitut obavezuju da će za buduće polaznike osigurati školske udžbenike, kao i pomoć lektora iz Francuske.