U Domu "Bjelave" otvoreno prihvatilište za djecu

U KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja „Bjelave“ danas je otvoreno prihvatilište za djecu od pet do 18 godina, koja su zatečena u prosjačenju, zlostavljanju i skitnji. Ona će u ovom domu moći ostati do tri mjeseca, a za to vrijeme će proći proces rehabilitacije, kazala je na otvorenju ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljenja lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović.
"Otvaranje prihvatilišta je jedan od načina brige za djecu, ali i faza transformacije ovog doma. Omogućit će djeci da mogu doći ovdje, a nakon procesa rehabilitacije steći će se uvjeti da  budu u hraniteljskim porodicama, a ne u ustanovama zatvorenog tipa. Za sada imamo mjesta za dvanaestero djece, a ukoliko to bude neophodno osigurat će se prihvat i više djece ", navela je ministrica Dautbegović.
Za djecu su već spremne sobe i stručno osoblje, a u ovom domu će u toku tri mjeseca pokušati riješiti probleme s kojima se svakodnevno suočavaju, kazao je direktor Doma Saudin Đurđević.
"Želimo ovdje omogućiti djetetu da prevaziđe traumu i pomoći mu da se vrati u porodicu. Konačnu odluku o tome dat će Centar za socijalni rad. Ukoliko se nakon tri mjeseca boravka u prihvatilištu ustanovi da je za dijete najbolje rješenje da ostane ovdje još neko vrijeme, spremni smo brinuti o njemu", rekao je direktor Đurđević.
Otvorenju su prisustvovali i ambasador Češke u BiH Jakub Skalnik, koji je rekao da će Ambasada, ali i Češka i ubuduće podržavati rad ovakvih institucija.
"Čast mi je da mogu prisustvovati ozvaničenju ovog projekta kojem su doprinos dali Republika Češka i naša ambasada. U prošlosti smo realizirali slične projekte i spremni smo da nastavimo saradnju sa ovom ustanovom", izjavio je Skalnik.
Projekt je podržao i UNICEF u BiH, čija je predstavnica Geeta Narayan kazala da je to podrška transformaciji domova za djecu bez roditeljskog staranja u okviru trogodišnjeg programa.
"Radi se o transformaciji kojom svi domovi iz tradicionalnog načina rada prerastaju u niz usluga za djecu bez roditeljskog staranja", istakla je Narayan .