Svečana sjednica Skupštine KS: Bono Vox počasni građanin, plakete uručene Bogiću Bogićeviću, Rasimu Bajroviću, Specijalnoj Olimpijadi BiH te posthumno maestru Esadu Arnautaliću

Na Svečanoj sjednici Skupštine KS koja je sinoć uz brojne zvanice i goste, upriličena u Narodnom pozorištu u Sarajevu, zvanično su uručene povelje i plakete Kantona Sarajevo, a koje se već dvanaest godina, u okviru Dana Kantona Sarajevo dodjeljuju zaslužnim pojedincima i kolektivima za njihov doprinos u odbrani i izgradnji Sarajeva i Bosne i Hercegovine, za stvaranje i očuvanje kulturnih, sportskih, privrednih, naučnih i drugih vrijednosti na načelima humanosti, solidarnosti i demokratičnosti.
Počasnim građaninom KS proglašen je Paul David Hewson, poznatiji kao Bono Vox, za izuzetan doprinos u pružanju podrške građanima tokom opsade Sarajeva. Frontmen grupe U2, za razliku od brojnih rok zvijezda, svoje vrijeme, novac i slavu odlučuje trošiti u humanitarne svrhe i sa humanitarnim ciljem. Tokom opsade Sarajeva, Bill Carter je snimao dokumentarni film “Miss Sarajevo“ koji je producirao Bono Vox i zahvaljujući kojem je nastala i istoimena pjesma.
Tokom nastupa u Bologni 1993. godine, putem satelitskog linka povezao se slikom sa Sarajevom gdje je Bill Carter intervjuisao građane Sarajeva koji su govorili kroz kakve tegobe prolaze.
Ovaj potez irskog benda pokrenuo je britanske, ali i svjetske medije da se pozabave pitanjem stradanja bh. građana tokom agresije. Bono Vox je svoju humanost i saosjećanje sa dešavanjima u BiH, a naročito u Sarajevu, pokazao i gestom kada je u klubu Obala sa Sarajlijama dočekao 1994. godinu dok je kiša granata zasipala grad. Sarajevo je uvrstio i u grandioznu POPMart turneju benda U2 1997. godine, kada se 23. septembra dogodio najveći muzički spektakl u historiji BiH.
U godinama koje su slijedile Bono je održao kontakt sa Sarajevom, bio je gost Sarajevo Film Festivala, te je na kraju, postao Bosanac i Hercegovac dobivši počasni bh. pasoš. Bono Vox je i u svijetu poznat po svom humanitarnom radu. Prema njegovom obećanju, ovo priznanje će preuzeti kada ponovno dođe u Sarajevo, najvjerovatnije na ovogodišnji Sarajevo Film festival.
Plaketa Kantona Sarajevo sinoć je uručena Bogiću Bogićeviću na hrabrosti i odlučnosti u historijskim trenucima države BiH na putu ka njenoj nezavisnosti i za njegovu kontinuiranu borbu u izgradnji i opstojnosti bh. vrijednosti. Kako je istaknuto, bogat politički i društveni angažman Bogića Bogićevića u vremenu prije i u toku rata te u godinama izgradnje države, svjedoči o čovjeku posebnih moralnih kvaliteta, hrabrih odluka i posvećenosti izgradnji bolje zajedničke budoćnosti.
Bogićević je istakao da je ovo priznanje prije svega priznanje sugrađana s kojima dijeli život i sve što je dobro, radost i tugu te pozvao da zajedno svim naporima i znanjima omogućimo napredak ove države za sve njene građane koji žele da žive i rade u njoj.
Vlasniku grupacije Europa d.d. Rasimu Bajroviću, uručena je plaketa za doprinos u oblasti poduzetništva, privrednog i turističkog razvoja koji su doprinijeli vraćanju KS-a i BiH na mapu najpoželjnijih turističkih destinacija. Ova poslovna grupacija, pored renomiranih hotela kao što su hotel Evropa, Garni, Holiday i dalje nastavlja ulagati i graditi nove turističke potencijale ovdje.
"Ovo nas obavezuje da i dalje radimo, gradimo, stvaramo, zapošljavamo. Naša misija je da stvaramo nove standarde u hotelijerstvu i turizmu, da budemo prepoznati u regiji i šire", naglasio je Bajrović.
Posthumno, Plaketa KS-a dodijeljena je maestru Esadu Arnautaliću za izuzetan doprinos očuvanju autorskog stvaralaštva zabavno-muzičke scene te ukupnoj afirmaciji kulturno-umjetničke produkcije na području KS i države BiH. U 50 godina muzičkog stvaralaštva, kao muzičar, producent, tekstopisac maetro Arnautalić je učinio ovaj grad propoznatljivim po njegovoj sceni, festivalskim šlagerima, osebujnom radu sa djecom i stalnom kreiranju novih muzičkih sadržaja. Uz brojne muzičke nagrade, kako je naglasio njegov brat koji je preuzeo ovo priznanje, ovo je prvo društveno priznanje za maestra Arnautalića te stoga ono ima posebnu vrijenost .
Plaketa KS-a uručena je i Specijalnoj Olimpijadi BiH kao priznanje za postignute uspjehe i rezultate na državnim i međunarodnim takmičenjima. Ovi mladi ljudi, već dvadeset godina na domaćom i međunarodnoj sportskoj sceni pokazuju i dokazuju da osobe sa poteškoćama u razvoju, jednako kao i sve ostale, kroz sport mogu iskazati svoje posebne potencijale, postizati velike rezultate, a 87 medalja koji su ovi olimpijci donijeli sa evropskih i svjetskih takmičenja, ljetnih i zimskih olimpijada nesumnjivo svjedoči o tome.
Predsjedateljica Skupštine KS-a Ana Babić, istakla je ovom prilikom, da obilježavajući i ove godine Dane KS i dodjeljujući ova zaslužena priznanja, je jedan od naših načina da njegujemo i čuvamo sjećanja na period kada je ovdje, prije 22 godine, ponovno pobjeđen fašizam, uz pobjedu univerzalnih ljudskih vrijednosti koje su oduvijek bile sastavni dijelovi naših života i naše povijesti.
"Kao što trebamo voditi računa o našoj prošlosti, tako i sa još više žara moramo da se borimo za bolju budućnost nas i naše djece. Trebamo osigurati građanima dostojanstven život, omogućiti ostanak mladih u njoj, ekonomski je ojačati i učiniti je razvijenom europskom zemljom", poručila je predsjedateljica Babić sa Svečane sjednice Skupštine KS te pozvala sve da se svi zajedno još više potrudimo da ostanemo upisani u povijest tako što smo živjeli i promicali najljepše ljudske vrijednosti.