Stabilizacija vodosnabdijevanja u Kantonu Sarajevo: Redukcija vode svedena na minimum

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i v. d. direktorice KJKP Vodovod i kanalizacija Azra Muzur predstavili su danas aktuelnu situaciju vodosnabdijevanja u KS-u, s posebnim osvrtom na obavljene radove u prethodnom periodu.
Ovom prilikom, premijer Konaković je naveo da je s promjenom menadžmenta zabilježen porast na osnovu prihoda u ovom mjesecu, jer je Skupština ovoga preduzeća počela da poduzima određene mjere. 
"Nakon svih potpuno nelogičnih događaja kada je riječ o političkim dešavanjima u KS, možemo izmjeriti rezultate. Tražili smo da se otklanjaju kvarovi, isključuju nelegalni potrošači i poveća naplata. Mi kao Vlada KS smo prezadovoljni učinjenim u mjesec dana, iako to nije ni blizu procesa koji želimo postići u konačnici. Kvarove otklanjamo svakodnevno, ljudi su stalno na terenu, te bi do kraja sedmice trebale biti završene popravke svih starih kvarova", rekao je premijer Konaković.
Prema njegovim riječima, u novembru je ostvarena zarada od četiri miliona i 300 hiljada KM, što je povećanje od 15 posto, odnosno za oko 600 hiljada KM.
“Nema redukcija vode, osim u nekim dosta malim zonama s tehničkim problemima. S druge strane, ista količina vode je u sistemu zbog čega mislimo da je stručno upravljanje sistemom dovelo do ukidanja redukcija. Čini mi se da je broj dnevnih kvarova smanjen za desetine i prezadovoljni smo rješavanjem dosadašnjih problema i funkcioniranjem sistema u posljednjih mjesec dana. Daleko od toga da se hvalimo određenim procesima koji su obavljeni, jer nam tek slijede glavni kao što je implementacija kredita EBRD-a. Smatramo da je ViK pokrenuo promjene za razliku od posljednjih deset godina", istakao je premijer Konaković.
Ministar komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić je kazao kako je Vlada KS izvršila većinu mjera od onih osam koje je predvidjela, čime su, kako je naglasio,isključene i dnevne, a većinom i noćne redukcije vode.
"Napominjem da je u rebalansu Budžeta izdvojeno deset miliona KM i da je važno dobro iskoristiti građevinsku sezonu na proljeće, a pravi ispit će biti ljetni period kada je hidrološka situacija najlošija zbog suše”, naglasio je ministar Hasanspahić.
Direktorica Muzur je istakla da je u posljednjih mjesec dana popravljeno blizu 740 kvarova i da se već radi na pripremama za narednu godinu.
"Već početkom novembra su ukinute sve redukcije vode, osim u onim dijelovima gdje je tehnički bilo nemoguće snabdijevati vodom visoke zgrade pa njihovi stanari imaju redukcije od 00 do 5 sati tokom noći zbog punjenja rezervoara. Mi smo boljim upravljanjem sistemom s 2.800 litara u sekundi smanjili sve redukcije, za razliku od prošle godine, kada su bile aktivne redukcije i kada smo imali 3.100 litara vode u sekundi. Nadamo se da ćemo u narednom periodu napraviti još bolju organizaciju preduzeća. Naši radnici su radili svaki dan u sedmici do kasnih sati, popravljali kvarove, stabilizirali stanje mreže i sada ćemo im dopustiti maksimalan odmor kao nagradu za njihov trud", pojasnila je direktorica Muzur.
Naglasila je kako se u narednom periodu ulazi u monitoring, odnosno u uspostavljanje mjernih mjesta na mreži kako bi se tačno znalo koliki su gubici vode.
"To će nam i omogućiti rekonstrukciju vodovodne mreže jer dosadašnji podaci nam govore da su ti gubici oko 75 posto, ali se nadam da će oni nakon popravki biti znatno manji", navela je direktorica Muzur.
Poručila je i da bez obzira na zimu vjeruje da neće imati probleme kao prošle godine, da je oprema nabavljena za sve radnike, bar onaj osnovni materijal. Najavila je da već za sljedeću godinu planiraju nabavku bagera i kamiona.
“Također, važno je napomenuti da je kanalizacioni sistem u velikom problemu, posebno u rubnim dijelovima grada, gdje problem pravi bespravno izgrađena kanalizaciona mreža”, istakla je direktorica Muzur te dodala da će i taj sistem zahtijevati rekonstrukciju.
Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić upoznao je prisutne da se, zahvaljujući dobroj saradnji sa Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture, Općinskim sudom i komunalnim preduzećima na provođenju određenih mjera iz prethodno donesenog Akcionog plana, broj od oko milion nerealiziranih predmeta uspio svesti na oko 795.781, a time i iznos od oko 200.000.000 KM potraživanja dovesti na 140.600.000 KM.
"Ovi podaci jasno ukazuju kako smo uspjeli unaprijediti sistem, povećati kontrolu te povući predmete koji nikada i nisu trebali dospjeti na Sud", zaključio je ministar Nenadić.
Konferenciji za medije prisustvovala je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Amela Dautbegović i izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove ViK-a Almir Pamuk.