Renoviran objekt Doma za djecu bez roditeljskog staranja "Bjelave": Bolji uslovi za boravak 90 mališana

U Domu za djecu bez roditeljskog staranja "Bjelave" danas je upriličena svečanost povodom okončanja radova na rekonstrukciji objekta.
U okviru projekta energetske efikasnosti na objektu je postavljena termoizolaciona fasada, zamijenjeni su stolarija i oluci, te su izvršeni radovi na uređenju krova sa termoizolacijom. Izgrađena je i nova gasna kotlovnica, ugrađeni su kondenzacioni gasni kotlovi i pumpe koje smanjuju potrošnju električne energije.
Projekt naziva "Zeleni ekonomski razvoj", finansirali su Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Vlada Švedske, UNDP i Fond za zaštitu okoliša FBiH sredstvima u ukupnom iznosu od 379.796 KM.
Direktor Doma Saudin Đurđević kazao je da je to najveća investicija u infrastrukturu ovog objekta od njegove izgradnje, kojom je riješen dugogodišnji problem efikasnog zagrijavanja.
"Poboljšat će se uslovi za boravak naših mališana, smanjiti potrošnja energije ali i racionalizirati troškovi u Domu", naveo je direktor Đurđević. Zahvalio je ovom prilikom učesnicima projekta jer su prepoznali potrebe ove ustanove i uvrstili je u projekt energetske sanacije prošle godine sa još nekoliko javnih ustanova Kantona Sarajevo.
"Time ste na konkretan način iskazali brigu za našu djecu i doprinijeli boljem radu ove ustanove", istakao je.
Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić kazao je da je opredjeljenje Vlade KS da se projekti energetske efikasnosti u Kantonu Sarajevo prioritetno realizuju na objektima javnih ustanova čiji su korisnici djeca, među kojima su, uz ovu ustanovu, najviše zastupljeni školski objekti.
"Projekt donosi niz benefita. Prvenstveno, poboljšanje uslova za boravak ali i uštedu energenata i smanjenje troškova za zagrijavanje, tako da će se ušteđena sredstva moći usmjeriti za neke druge prioritete u radu ove ustanove i potrebe djece", izjavio je ministar Lukić.
Istakao je da je ostvarena izuzetna saradnja sa UNDP-om u ovom projektu, te je zahvalio Vladi Švedske na obezbjeđenju značajnih finansijskih sredstava za njegovu realizaciju.
"U okviru dvogodišnje saradnje sa UNDP-om i Vladom Švedske dobili smo grant od 900.000 KM kako bismo mjere energetske efikasnosti primjenili na 13 objekata. Ta saradnja će se nastaviti i u narednim godinama", dodao je ministar Lukić.
Ovo je samo dio velikog projekta vrijednog pet miliona eura koji Švedska provodi nad 100 javnih zgrada u BiH.
"Energetska efikasnost je bitna zbog ekonomskih i okolišnih razloga. Imamo mnogo bilateralnih donatora koji će staviti još veći naglasak na aktivnosti vezane za zagađenje zraka" , istakao je ovom prilikom  amabasador Švedske u BiH Anders Hagelberg.
Predstavnica UNDP-ja Sezin Sinanoglu istakla je da se širom BiH nalazi veliki broj zgrada koje su stare i energetski neefikasne, a energetske investicije donose mnogo koristi, prije svega, što se tiče smanjenja karbonskog traga koji dolazi iz starih zgrada.
"Uštede mogu biti iskorištene za investicije u druge stvari. Investicije u energetsku efikasnost donose mnogo novih poslova i mi ih zovemo zelenim poslovima. Ona smanjuje potrošnju goriva i uklanja prijetnju po ljudsko zdravlje te poboljšava život ljudi koji žive u zgradama", kazala je Sinanoglu.
U znak zahvalnosti, mališani i uposlenici Doma "Bjelave" priredili su prigodnu priredbu i poklonili crteže predstavnicima institucija koje su učestvovale u projektu.