Profesorica pedagogije i psihologije Rabija Bosnić proglašena humanistom godine

Jedna od osnovnih misija Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je promocija pozitivnih i humanih vrijednosti naših učenika, studenata, profesora i svih sudionika odgojno-obrazovnog procesa.
U skladu s tim, resorno ministarstvo je u mjesecu u kojem se obilježava Međunarodni dan ljudske solidarnosti, dan kada se promovira kultura solidarnosti i kada se dijele ljudske vrijednosti, odlučilo da za humanistu u prosvjeti u 2017. godini proglasi profesoricu pedagogije i psihologije iz Pete gimnazije, Rabiju Bosnić. Ženu koja je dala sopstveni organ za život svog radnog kolege, uz samo jednu želju, da on nastavi živjeti.
Profesorica Rabija je u Petoj gimnaziji dobila plaketu „Stub Pete gimnazije“, koju su joj dodijelili njeni učenici, jer su smatrali ovaj njen čin veličanstvenim i ljudskim.
Na ovaj način im je poručila da je solidarnost moralna obaveza svakog čovjeka, te kako samo zajedno možemo savladati sve teškoće koje nas u životu pogode.
Učinila je to, kako je i njih do tada učila, tiho i dostojanstveno.
“Profesorica Rabija je bez sumnje humanista godine, prosvjetnim radnik koji bi trebao da bude primjer svima nama, te stalni podsjetnik ljudima o značaju zajedništva, o solidarnosti koja povezuje i ujedinjuje ljude”, poručio je ministar Kazazović.
Ona je svojim nesebičnim gestom poručila da našu djecu učimo da pomažu drugima u teškim trenucima, da se raduju tuđim uspjesima, a to je jedino moguće ako im mi pokažemo vlastitim primjerom.