Press konferencija u KS: Najavljeni događaji i aktivnosti planirani u okviru obilježavanja “Dječije nedjelje”

Povodom tradicionalnog obilježavanja “Dječije nedjelje” u Kantonu Sarajevo, danas su ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Zilha Ademaj i predstavnici učesnika ove manifestacije održali press konferenciju na kojoj su najavili događaje i aktivnosti planirane ovom prilikom.
“Dječija nedjelja” se obilježava od 01.do 07.oktobra ove godine, a kako je istakla ministrica Ademaj, cilj je da se zanimljivim i raznovrsnim programom sa edukativno-kulturnim, sportsko-rekreativnim i takmičarskim sadržajima skrene pažnja na društvenu brigu o djeci.
“Obilježavanje ‘Dječije nedjelje’ je obaveza propisana važećim Zakonima o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, ali je i rezultat rada i entuzijazma nadležnih institucija, javnih ustanova i niza nevladinih organizacija čiji je cilj da se pojača briga o našoj djeci”, naglasila je ministrica Ademaj. Dodala je da ministarstvo na čijem je čelu učestvuje u manifestaciji kao suorganizator i sufinasijer, sa sredstvima u iznosu od 15.000,00 KM.
Sedmodnevni program obilježavanja "Dječije nedjelje" najmlađim sugrađanima ponudiće različite sadržaje koji su prilagođeni uzrasnoj dobi, psiho-fizičkim i motoričkim potrebama kod odrastanja i razvijanja mladog organizma. U saradnji sa osam organizacija i javnih ustanova iz Kantona Sarajevo, čija je osnovna djelatnost briga o djeci, biće upriličene predstave za djecu, izložbe dječijih radova, druženja, različite kreativne radionice, sportske igre "Oaze" sa takmičenjima u plivanju, atletici, kuglanju i drugim sportskim disciplinama, te brojne druge aktivnosti.
Suorganizatori i nosioci programskih aktivnosti su JU "Djeca Sarajeva", JU "Centar za kulturu Sarajevo", Udruženje humanitarna organizacija za zaštitu i ostvarivanje prava djeteta "Naša djeca", SOS Društveni centar "Hermann Gmeiner", SOS Dječije selo Sarajevo, KJU "Dom za djecu bez roditeljskog staranja" Sarajevo, Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama "Oaza", te Sportsko-rekreacijski klub "Dami" Ilidža.
Program obilježavanja “Dječije nedelje” u Kantonu Sarajevo i ove godine je izrađen u skladu sa Programom obilježavanja “Dječije nedelje” u Federaciji Bosne i Hercegovine.