Premijer Zolj i ministrica Ademaj sa predstavnicima zdravstvenih ustanova : Brže rješavati zloupotrebe bolovanja

Svake sedmice se na području Kantona Sarajevo otvori 1500 do 2000 bolovanja, a Zavod zdravstvenog osiguranja KS po tom osnovu firmama refundira na godišnjem nivou od 6,5 do 7 miliona KM.
Ovi podaci su iznijeti na današnjem sastanku premijera Kantona Sarajevo Adema Zolja i ministrice zdravstva Zilhe Ademaj sa predstavnicima zdravstvenih ustanova KS, a koji se redovno održavaju sa ciljem ubrzavanja reformskih procesa u zdravstvu, ali i rješavanja akutnih problema u ovoj oblasti.
Bolovanja, odnosno njihova zloupotreba je jedno od takvih pitanja jer, prema tvrdnjama iz ZZO KS, kod 10 do 15 posto slučajeva radi se o zloupotrebi ovog prava, odnosno otvaranju bolovanja bez utvrđenih povoda. Inspekcije se redovne vrše, a poseban problem, kako isti izvor navodi, jesu i poslodavci koji ne zbrinjavanju svoje uposlene nakon što oni po procjenama drugostepene komisije dobiju invalidnost, te u takvim slučajevima oni nastavljaju sa bolovanjima što posebno opterećuje zdravstveni sistem.
Ministarstvo zdravstva KS će finansirati rekonstrukciju prostora koji će biti stavljen u funkciju u okviru Hitne pomoći KS za pružanje 24-satne pedijatrijske zaštite što bi, prema najavama trebalo biti gotovo u narednih mjesec dana.
Takođe, najavljeno novo radno vrijeme Doma zdravlja KS od 7 do 21 sat treba biti propisano Pravilnikom o radu ove ustanove na koji resorno ministarstvo uskoro treba dati svoju saglasnost.
Put pacijenta i dalje ostaje aktuelno pitanje. Iz ustanova navode da su dogovori u toku, a ministrica Ademaj tražila je u međuvremenu brže rješavanje nekih aktuelnih pitanja, od broja uputnica koje se izdaju u okviru bolničkog liječenja, zaštiti podataka pacijenta i čestom zastoju operativnog informacionog sistema u ZZO KS.
“Pomaci su napravljeni, ali reformski procesi moraju ići znatno brže kako bi dobili funkcionalno zdravstvo. Kapaciteta imamo ali bolja organizacija rada i pružanja usluga u čitavom zdravstvenom sistemu učinit će i pacijente i uposlene zadovoljnijim”, istakao je premijer Zolj.