Premijer Konaković primio mlade matematičare: I ove godine Kanton Sarajevo će podržati njihov odlazak na Međunarodnu matematičku olimpijadu

Sa pozicije kabineta premijera bit će izdvojen dio finansijskih sredstava koji će biti iskorištene za odlazak najboljih bosanskohercegovačkih matematičara na 58. Međunarodnu matematičku olimpijadu koja će se od 12. do 23. jula održati u Brazilu. To je na današnjem sastanku premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković obećao predstavnicima Udruženja matematičara Kantona Sarajevo koje je predvodio šef odjeka za matematiku na Prirodno – matematičkom fakultetu Admir Beširević.
„Zadovoljstvo nam je što smo imali priliku, a i dalje je imamo, da podržimo nadarene i talentovane mlade ljude kao što ste vi. Ovoga puta ne možemo vam osigurati cjelokupan iznos za odlazak na ovo veliko takmičenje, a na kojem sam siguran da ćete nas i ovaj put na najbolji način predstavljati", kazao je premijer Konaković ovom prilikom.
Beširević je upoznao premijera Konakovića da će nas ove godine na ovom najvećem svjetskom takmičenju, između ostalih, predstavljati Emin Mrkonja, Esmir Pilav, Harun Hindija, dok će u njihovoj pratnji biti docent sa Mašinskog fakulteta u Sarajevu Vahidin Hadžiabdić.
"Projekte održavanja škole matematike za nadarene učenike i škole za programiranje realiziraju članovi našeg udruženja. Školu matematike smo uspješno okončali i trajala je sedam mjeseci, dok je tromjesečna škola programiranja još uvijek u toku", naveo je Beširević i najavio kako planiraju sa ovim projektima nastaviti i ubuduće.