Premijer Konaković i protojerej - stavrofor Vanja Jovanović: Srpskoj pravoslavnoj crkvi se vraćaju kapele uz pomoć u njihovom saniranju

Vraćanje kapela na grobljima Svetih arhangela Mihaila i Gavrila i Sveti Marko u posjed Srpske pravoslavne crkve biće regulisano kroz Memorandum o razumijevanju, a čije su potpisivanje danas najavili Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, Javno preduzeće „Pokop“ i Srpska pravoslavna crkva. 
To je bio povod i današnjem sastanku premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i protojereja - stavrofora Vanje Jovanovića, paroha sarajevskog, koji su zajedno sa resornim ministrom Senadom Hasanspahićem, direktorom „Pokopa“ Goranom Cerićem i predsjednikom Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Savom Vlaškim razgovarali o potpisivanju i realizaciji ovog dokumenta.
„Vraćanje ovih kapela u posjed Srpske pravoslavne crkve za nas je jedan veoma bitan korak. Nakon više od dvadeset godina naišli smo na razumijevanje od strane kantonalne vlasti i premijera Konakovića da kapele, koje su u našem vlasništvu, možemo ponovno koristiti za vjerske obrede. Ovo je za nas zaista važno“, poručio je sa ovog sastanka protojerej - stavrofor Jovanović.
Kako su istakli predstavnici SPC jedna od kapela je i kapela Vidovdanskih heroja u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci Principa, Grabeža i ostalih koja je takođe u lošem stanju. Zajedno s  Crkvom, Vlada Kantona Sarajevo će dati svoj doprinos u njihovoj sanaciji dok će preduzeće  „Pokop“ održavati groblja koja se nalaze oko njih.
U čitav proces aktivno je uključeno Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ čiji predsjednik Savo Vlaški, imajući u vidu ranija neuspjela nastojanja u rješavanju ovog pitanja, posebnu zahvalnost izražava premijeru Konakoviću, na razumijevanju i spremnosti da se ovo  riješi.
„Važno nam je da sarađujemo i da vjernicima svih konfesija omogućimo izražavanje vjerskih osjećanja i praktikovanje svojih običaja. Na ovaj način, zajedno sa SPC, promovišemo multietničnost, međusobno uvažavanje i saradnju“, poručio je premijer Konaković te izrazio nadu da vjernici neće dugo čekati na obnovu ovih kapela.