Predsjedavajući kantonalnih skupština o "unapređenju zakonodavstva u oblasti turizma", „ulozi i poziciji kantona u procesu europskih integracija“ i „borbi protiv korupcije“

U organizaciji predsjedateljice Skupštine Kantona Sarajevo Ane Babić, danas je održan Drugi zajednički radni sastanak predsjedavajućih/predsjedatelja kantonalnih skupština u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Teme ovog sastanaka bile su „Unapređenje zakonodavstva u oblasti turizma", „Uloga i pozicije kantona u procesu europskih integracija“ i „Borba protiv korupcije“.
Uz predsjedateljicu Babić i dopredsjedavajućeg Skupštine KS Seju Bukvu, sastanku su prisustvovali predsjedavajući skupština Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona, Nijaz Husić, Jasmin Duvnjak, Josip Kvasina, Šerif Špago i Ante Mišetić.
Prema riječima predsjedateljice Babić, sastanak je organiziran u cilju unapređenja komunikacije i jačanja sistematične međusobne saradnje, razmjene najboljih praksi i iskustava o navedenim pitanjima koja su od važnosti za sve kantone u Federaciji Bosne i Hercegovine.
U svom obraćanju posebnu pažnju posvetila je Zakonu o turizmu KS, njegovoj primjeni, prednostima, kao i novoosnovanoj Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, što je izazvalo veliko interesovanje predstavnika ostalih kantona, posebno onih koji ovaj zakon još uvijek nisu donijeli.
"Zajednički stav učesnika sastanka je da je neophodno ovu oblast urediti na jedinstven način na nivou cijele Federacije. Predsjednici kantonalnih skupština očekuju od Federalnog parlamenta da okonča postupak usvajanja dva važna zakona, a to su zakon o turizmu i zakon o boravišnoj taksi, uz uvažavanje mišljenja i prijedloga kantonalnih skupština", izjavila je nakon sastanka predsjedateljica Babić. Kako je istaknuto, ova dva zakona utiču na dalju organizaciju turističkih zajednica i na razvoj turizma u kantonima.
Predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Husić kazao je da su zbog neuređenosti ove oblasti na nivou Federacije BiH donijeli vlastite propise jer su imali velike gubitke, prije svega u privredi, što je obrazložio činjenicom da BiH bilježi porast broja turista, ali da privrednici od toga nemaju benefite.
"Svake godine u USK-u povećavamo hotelske kapacitete, a s druge strane predstavnici naše turističke zajednice već godinu dana nisu primili plate i mi ne ubiremo ništa od turističke takse", rekao je Husić.
Predsjedavajući Skupštine SBK Josip Kvasina je kazao da ovaj Kanton nema vlastiti propis o turizmu, te će uskoro na sjednici Skupštine delegirati njegovo donošenje. Izrazio je nadu da će polovinom ove godine i ovaj kanton, koji je prepoznatljiv po zimskom turizmu, imati vlastiti zakon.
Također je i predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago naveo da je strategija razvoja turizma prioritet za ovaj kanton, ali su nezadovoljni neusvajanjem zakona kao i prijedlogom zakona koji je usvojila Vlada FBiH. Naveo je da će uložiti nekoliko amandmana, ali da zahvaljujući kantonalnim propisima Turistička zajednica HNK ipak dobro radi svoj posao.
Predsjedavajući kantonalnih skupština poslali su također i snažnu podršku jačanju nezavisnosti i integriteta policijskih agencija i pravosudnih institucija kada je u pitanju borba protiv korupcije.
Predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak naglasio je da kriminogene ličnosti ne smiju biti miljenici politike, kao i da lica protiv koji se vodi krivični postupak ne smiju biti afirmirani u javnosti od strane političkih elita.
"Bez političkog kredibiliteta i autoriteta, bez jasne opredijeljenosti za borbu protiv korupcije, teško ćemo moći da se nosimo sa izazovima koji su pred nama i teško ćemo moći da zadovoljimo standarde koje očekuje naša javnost", naglasio je Duvnjak.
On je uime predsjedavajućih skupština govorio i o ulozi i obavezi kantona u procesu evropskih integracija, te istakao da u pojedinim kantonima još uvijek nema tijela koja se time bave, a nemaju ni uposlenike u stručnim službama.
Dogovoreno je da će uskoro biti održan i treći sastanak predsjedavajućih skupština kantona u FBiH.