Predsjedateljica Babić ugostila predstavnike Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić ugostila je danas izvršnog direktora i sekretara Udruženja “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu” Jovana Divjaka i Edina Bećarevića, koji su joj tom prilikom predstavili sumarni prikaz ostvarenja najznačajnijih programskih ciljeva udruženja od 1994 – 2017. godine.
Kada su ga u najtežim danima, 1994. godine osnovali intelektualci, pozorišni, književni i likovni uposlenici, vojnici i policajci, imali su želju da pruže moralnu podršku djeci i mladima u Bosni i Hercegovini. Kasnije je ta podrška dobila i materijalnu vrijednost te omogućila stipendije za mnogobrojne korisnike.
Tokom proteklih godina udruženje “Obrazovanje gradi BiH” stipendiralo je preko 6.000 učenika. Organizirali su psihosocijalne i kreativne radionice sa djecom i roditeljima/starateljima, te donirali školski pribor, sportsku opremu, medicinska i higijenska sredstva za više od 45.000 hiljada korisnika.
Sekretar Udruženja Bećarević  istakao je kako sumarni prikaz predstavlja najznačajniju materijalnu i moralnu programsku podršku korisničkim grupama u dvadesettrogodišnjem djelovanju Udruženja.
Predsjedateljica Babić je tokom posjete istakla važnost djelovanja ovakvih udruženja koja primarno pružaju podršku obrazovanju mladih koji su tokom rata izgubili roditelje, zatim mladih s invaliditetom, manjina i socijalno ugroženih.
”Važno je razbiti predrasude i omogućiti aktivnije sudjelovanje osjetljivih kategorija ljudi, pogotovo mladih, u društvu. Mora se stvarati društvo u kojem će svi imati jednake šanse”, poručila je predsjedateljica Babić.