Predsjedateljica Babić pohvalila poslovanje: Brojni radovi KJKP "Park" na terenu

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić posjetila je danas KJKP "Park" gdje je sa direktorom Alenom Ramićem razgovarala o aktuelnim radovima i problemima ovog preduzeća.
Kako je istakla predsjedateljica Babić, nakon više godina "Park" posluje pozitivno i uprkos minimalnom iznosu budžetskih sredstava koja se izdvajaju za rad ovog preduzeća. Pohvalila je ovom prilikom brojne aktivnosti koje se izvode na terenu i kazala da doprinose stvaranju  ljepše i urednije slike grada.
Po riječima direktora Ramića, statični problem preduzeća jesu sezonski radovi i manjak radnika zbog čega nastaju problemi sa održavanjem javnih površina, posebno u vrijeme bujanja vegetacije od polovine aprila do kraja maja. Dodao je da su zbog toga i ove godine aplicirali na  projekt "Javni radovi" Službe za zapošljavanje KS putem kojeg su zatražili angažman 100 nezaposlenih osoba  za poslove uređenja zelenih površina.
"I pored ovih problema radovi se obavljaju, kupuje se  dodatna mehanizacija kako bi se nadomjestio nedostatak radne snage. U toku su radovi na sadnji sezonskog bilja kao i košnja na brojnim zelenim površinama u Kantonu Sarajevo, te rekonstrukcija ploha između putnih komunikacija. Ispred objekta institucija BiH na Marindvoru privode se kraju radovi na uređenju 2000 metara kvadratnih travnjaka zelenog pojasa između saobraćajnica. Ovo je pilot projekt ministarstava komunalne privrede i infrastrukture te saobraćaja KS kao i našeg preduzeća koji bi mogao biti proširen na cjelokupan zeleni pojas uz saobraćajnice Kantona Sarajevo", naveo je između ostalog direktor Ramić.
Radnici preduzeća „Park“ od sezonskih cvjetova prethodnih dana su izradili i "cvijetni bosanski ćilim" koji krasi zelenu površinu u Malom parku preko puta zgrade Predsjedništva BiH. To je prvi projekt u okviru akcije uređenja zelenih površina sezonskim cvijećem koje je ovo preduzeće proizvelo u svom rasadniku u Nedžarićima.
Radi se i na poslovima orezivanja i njege stabala, rekonstrukciji zelenih površina na komercijalnoj osnovi kao i rasadničkoj proizvodnji, proizvodnji sadnog materijala za zelene površine, te obogaćivanju sadržaja Rekreativno-zabavnog centra "Pionirska dolina" i ZOO vrta.
Predsjedateljica Babić je pohvalila strategiju poslovanja preduzeća koje se sve više tržišno orjentiše i stvara vlastiti prihod. Kazala je ovom prilikom da će Kanton Sarajevo, kao osnivač i vlasnik preduzeća "Park", nastaviti podržavati sve njegove aktivnosti ali i rješavanje  problema obezbjeđenja neophodne radne snage.