Potpisani ugovori: 1.900 srednjoškolaca i studenata ostvarilo pravo na stipendije Fonda "Ikre" u ovoj školskoj godini

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo potpisao je danas ugovore o dodjeli stipendija sa 16 srednjoškolaca i studenata – djecom pripadnika boračke populacije KS kao predstavnicima 1.900 stipendista koji su to pravo ostvarili u školskoj 2017/2018. godini. Stipendije dodjeljuje ovo Ministarstvo putem Fonda KS za stipendiranje i školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila žrtava rata „Ikre“ .
Po riječima ministra Fiše, na javni poziv prijavila su se 3.134 kandidata, ali je nakon bodovanja uslove za dodjelu stipendija, propisane Uredbom o načinu i uslovima ostvarivanja prava na dodjelu stipendija borcima - braniteljima BiH i njihovoj djeci, steklo 817 studenata i 871 srednjoškolac. Još 212 učenika steklo je pravo na stipendiju bezuslovno, odnosno bez bodovanja, a to su djeca bez oba roditelja i djeca iz porodica teškog imovinskog stanja i iz porodica koje na redovnom školovanju imaju troje i više djece.
"Za ovu namjenu Ministarstvo je iz Budžeta izdvojilo 1.737.000 KM. Ovo je način da pomognemo i pružimo podršku djeci naše boračke populacije u niihovom školovanju, a posebno onima koji žive u teškim socio-ekonomskim uvjetima. Kanton Sarajevo će nastaviti sa ovim programom. Obezbijedit ćemo i sredstva za užine djeci, njih 1000, u 60 osnovnih škola naredne godine. Nastojat ćemo putem Fonda "Ikre" dati i jednokratne pomoći onim školarcima koji nisu ostvarili pravo na ovu stipendiju", izjavio je ovom prilikom ministar Fišo.
Potpisivanju ugovora je prisustvovao i direktor Fonda Smajo Halilović koji je naveo da se stipendije ispaćuju za devet mjeseci, u iznosu od po 100 KM.
"Fond je od svojih vlastitih sredstava i donatora dodijelio još 270 stipendija u toku ove godine za učenike i studente koji se nalaze u stanju socijalne potrebe i one koji imaju visok prosjek ocjena. Za one koji nisu dobili stipendije nastojimo iznaći rješenja da dobiju jednokratne novčane pomoći do 300 KM ili budu uključeni u neke edukativne programe za koje će troškove snositi Fond", istakao je direktor Halilović. Zahvalio je ovom prilikom Ministarstvu i Vladi KS na redovnoj isplati stipendija za djecu.
Naveo je da je tokom 25 godina rada i djelovanja Fonda "Ikre" oko 60.000 studenata i srednjoškolaca ostvarilo pravo na stipendiju.