Potpisan Sporazum o realizaciji projekta izrade investiciono – tehničke dokumentacije za izgradnju objekta Osnovna škola “Pofalići”

Sporazum o realizaciji projekta izrade investiciono-tehničke dokumentacije za izgradnju novog objekta Osnovne škole “Pofalići” potpisali su danas načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović i direktorica Zavoda za izgradnju Ljiljana Pelidjija.
“Škola na Pofalićima spada u starije objekte na području općine Novo Sarajevo, a zbog izgradnje nove trase gradskog autoputa njeno postojanje nije planirano regulacionim planom, zbog čega je potrebno i izmještanje ove škole na novu lokaciju”, rekao je načelnik Koldžo te dodao kako će se buduća škola graditi pored novoizgrađene moderne sportske sale u ovom naselju.
Naveo je i kako ovaj sporazum predstavlja prvi korak ka realizaciji ove aktivnosti u kojoj će finansijski učestvovati samo Općina, jer se radi o izradi projektne dokumentacije, a nakon čega će zaokružiti finansijsku konstrukciju, isto kao što su uradili i sa školom na Aneksu.
Kako je kazao ministar Kazazović, izgradnja škole je inicijativa Općine Novo Sarajevo, koja je kao lokalne zajednice do sada davala podršku resornom ministarstvu za realizaciji brojnih projekata u oblasti obrazovanja.
“Ova škola je u vrlo lošem stanju, a radi naše djece potrebno im je obezbijediti bolje uslove za rad. U interesu nam je da svi učenici i nastavnici na području Kantona Sarajevo imaju nastavu u adekvatnim učionicama”, naglasio je ministar Kazazović.
Podsjetio je da su do sada izgrađene tri škole, a planirane su još tri. Kroz program energetske efikasnosti utopljeno je šest objekata, a do kraja ove godine bit će ih završeno četiri, te naredne i još šest.
“Uz podršku zakonodavne i izvršne vlasti činimo, sve da ulažemo u obrazovanje, jer se to uvijek isplati”, poručio je ministar Kazazović.