Proteklih dana smo se još jednom sjetili sarajevskih Romea i Julije – Admire Ismić i Boška Brkića, čije su živote na tadašnjem Vrbanja mostu, u centru Sarajeva, prekinula četiri snajperska hica. Od tada su prošle 23 godine, a u Sarajevu, njihovom rodnom g

Neira Dizdarević
Pitanje

Proteklih dana smo se još jednom sjetili sarajevskih Romea i Julije – Admire Ismić i Boška Brkića, čije su živote na tadašnjem Vrbanja mostu, u centru Sarajeva, prekinula četiri snajperska hica. Od tada su prošle 23 godine, a u Sarajevu, njihovom rodnom gradu, ne postoji nikakvo obilježje ove tragične ljubavi, koja je postala simbol rata u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.
S obzirom da je i Gradonačenik Sarajeva proteklih dana najavio podizanje spomenika Admiri i Bošku, ja osjećam obavezu da ovu inicijativu danas kandidujem Vladi Kantona Sarajevo, u smislu pružanja podrške i učestvovanja u sufinansiranju izgradnje istog. Prihvatanjem ove inicijative šaljemo poruku i drugim nivoima vlasti da se uključe u sufinansiranje ovog projekta, koji ima ogromnu simboliku.
Tragična priča o dvoje mladih obišla je cijeli svijet. Tog 18. maja 1993., u jeku agresije na našu zemlju, odlučili su pobjeći iz opkoljenog grada. Prvi metak pogodio je Boška, koji je odlah preminuo. Potom je pogođena Admira. Smogla je snagu da dopuže do Boška. Zagrlila ga je posljednji put i izdahnula. Ta slika obišla je svijet i jedna je od najpotresnijih slika tokom agresije.
Admira i Boško su sahranjeni jedno pored drugog, na sarajevskom groblju Lav. Podizanjem spomenika trajno ćemo obilježiti njihovu ljubav kao simbol našeg grada, grada Sarajeva, koji je stoljećima bio spoj različitih kultura, religija i nacija.

Proslijeđeno: