Pokrećem zastupničku inicijativu u vezi info-panoa koji bi pružali informacije o javnom gradskom saobraćaju.

Edin Forto
Pitanje

Pokrećem zastupničku inicijativu u vezi info-panoa koji bi pružali informacije o javnom gradskom saobraćaju.
„Po uzoru na druge evropske i svjetske gradove, Sarajevo treba imati kvalitetne info-panoe koji bi pružali informacije o javnom gradskom saobraćaju. Na takvim info-panoima nalazili bi se:
1. Mapa sa shematskim prikazom mreže javnog gradskog prijevoza, sa označenim svim tramvajskim, trolejbuskim, autobuskim i minibuskim stajalištima, trasom saobraćanja vozilai odgovarajućom legendom. Na mapi bi također trebale biti označene i u pomenutim shemama prikaz ucrtane sve bitne gradske lokacije, kulturne i historiske, kao i sdministrativne, obrazovne i zdravstvene institucije, policiske stanice, aerodrom, željeznička i autobuska stanica te parkovi, trgovi, mostovi, riječni tokovi i sve drugo što bi moglo olakšati orijentaciju u našem gradu i naravno naziv samog stajališta.
2. Prikaz aktuelnih redova vožnje vozila koja saobraćaju trasom na kojoj je stajalište.
3. Informacije o cijenama karata za korištenje usluga javnog gradskog prijevoza.

Osom turistima i turistkinjama, ovo je potrebno i našim sugrađanima i sugrađankama, s obzirom da mnogi od njih, koji nisu redovni korisnici pojedinih linija, često nisu sasvim upoznati sa trasom saobraćanja vozila javnog gradskog saobraćaja niti sa tačnom pozicioniranošću svih stajališta, što je posebno slučaj sa autobuskim i minibuskim saobraćajem. Stoga, Klub zastupnika Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo podnosi inicijativu za izradu ovakvih info-panoa i njihovo postavljanje na stajališta i u pojedina vozila javnog gradskog saobraćaja, ali i njihovo objavljivanje na zvaničnu web stranicu gradskog prijevoznika, a sve sa ciljem jednostavnijeg kretanja glavnim gradom naše države.

S obzirom da je Premijer u medijima najavio rekonstrukciju i modernizaciju stajališta javnog prijevoza, smatramo da se i ova naša inicijativa idealno uklapa u taj proces.“

Pitanje: 
Proslijeđeno: 
Odgovor: 

Odredbama Pravilnika o uslovima, načinu i specifičnosti organizacije obavljanja javnog linijskog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevo” (“Sl. novine Kantona Sarajevo” broj: 28/09), propisan je da na terminalu mora biti jasno istaknut red vožnje linija koje polaze s terminala, a stajališta moraju imati istaknut izvod iz reda vožnje. Samim tim prijevoznici su u obavezi da daju osnovne podatke o javnom linijskom prijevozu putnika u Kantonu Sarajevo.

Smatrajući da je to nedovoljno, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je pokrenulo niz projekata kako bi unaprijedilo informisanost korisnika o javnom linijskom prijevozu putnila. Može se reći da je u završnoj fazi implementacija projekta “Putnog Planera”. Putem web aplikacije “Putni Planer” će omogućiti krajnjem korisniku niz informacija o javnom gradskom saobraćaju, i to: šmatski prikaz mreže javnog gradskog prijevoza, informacije o stajalištima, informacije o trasi linija javnog gradskog prijevoza putnika, informacije o “redovima vožnje” i dr., pored toga korisnik će imati mogućnost planiranja putovanja korištenjem usluga javnog prijevoza.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo pokrenulo je aktivnosti za realizaciju Projekta kontrolisane naplate usluge prijevoza na tramvajskim stajalištima. Urađen je “Glavni projekat za uređenje tramvajskih stajališta za kontrolisanu naplatu” i to u prvoj fazi za osam tramvajskih stajališta. Projektom za uređenje tramvajskih stajališta, na istim predviđa prostor za informisanje (tj. prostor za info-panoe) korisnika usluga.

U skladu sa strateškim opredeljenjem Ministarstva saobraćaja koji će biti inkorporirani u Strategiju razvoja Kantona Sarajevo do 2020. godine čija je izrada u toku utvrđeni su prioritetni investicioni kapitalni projekti za period 2016.-2019. godina.
Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo predložilo je i projekat „Razvoj inteligentnih transportnih sistema i automatskog upravljanja saobraćajem“. U okvir ovog projekta će se razvijati 5 (pet) različitih podsistema koji će omogučiti unapređenje obavljanja saobraćaja bez ulaganja i izgradnje dodatnih saobraćajnih kapaciteta.
Prioritet u razvoju podsistema će imati uvođenje elektronskog sistema naplate u javnom prijevozu u Kantonu Sarajevo i upravljanje javnim gradskim prijevozom putnika. Realizacija razvoja ova dva podsistema u okviru projekat je predviđen za realizaciju u 2016. i 2017. godini.

Sistem upravljanja u javnom prijevozu putnika u Kantonu Sarajevo putem automatskog lociranja (pozicioniranja) vozila na mreži saobraćajnica u realnom vremenu, savremenu komunikaciju između saobraćajnog centra i vozila, audio-vizualno informiranje putnika u tramvajima i autobusima i dinamičko informiranje putnika o voznom redu putem displeja na stajalištima.