Nedavno sam bio blago rečeno, iznenađen, kada sam od resornog ministra pravde i uprave, kod kojeg se vodi evidencija udruženja građana, čuo da u Kantonu imamo preko 2150 registrovanih udruženja građana. Jako me interesuje da li su sva ta udruženja aktivn

Rasim Lakota
Pitanje

Nedavno sam bio blago rečeno, iznenađen, kada sam od resornog ministra pravde i uprave, kod kojeg se vodi evidencija udruženja građana, čuo da u Kantonu imamo preko 2150 registrovanih udruženja građana.

Jako me interesuje da li su sva ta udruženja aktivna, na koji način se vrši nadzor nad njihovim radiom, ako se vrši i kako se financiraju .

Dodatno me interesuje koliko se sredstava za rad ovih udruženja izdvaja iz kantonalnog budžeta i na koji način se osigurava transparentnost procesa dodjele tih sredstava.

Tražim da mi se dostavi pregled izdvajanja za ove namjene, po ministarstvima, razvrstano prema vrstama registrovane djelatnosti i iznosu dodjeljenih sredstava.

Molim pismeni odgovor od Ministarstva pravde i uprave u dijelu registracije udruženja, a od Ministarstva financija u dijelu načina dodjele, rasporeda i trošenja sredstava !