Zastupnička pitanja

Redžo Lemezan

Redžo Lemezan

26.02.2024
Puni tekst pitanja:

Inicijativa za nabavku i postavljanje većeg broja DEFIBRILATORA u KS


26.02.2024
Puni tekst pitanja:

Inicijativa za izradu makete grada Sarajeva


25.03.2024
Puni tekst pitanja:

Zastupnička inicijativa za preimenovanje ulice koja povezuje Kemalbegovu i Daniela Ozme u Sidranovu ulicu, u čast našeg velikana Abdulaha Sidrana
Abdulah Sidran nije bio samo pjesnik, prozaik i filmski scenarist, već istinski kulturni ambasador Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Rođen u Sarajevu 2. oktobra 1944., Sidran je svojim djelima obogatio literarnu i filmsku scenu te ostavio dubok i neizbrisiv trag u kulturnom naslijeđu našeg grada i zemlje. U književnosti se Sidran javio šezdesetih godina, ističući se kao pjesnik i prozaik generacije koja je obilježila kulturni pečat Sarajeva. Nagrađivan je brojnim književnim i društvenim priznanjima za svoje izuzetno stvaralaštvo, uključujući Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva i Godišnju nagradu Udruženja književnika BiH.

Poznat je po svojoj knjizi poezije "Sarajevski tabut", koja je nagrađena prestižnom "Nagradom slobode" PEN-centra Francuske. Njegove pjesme su prevođene na mnoge jezike i objavljivane širom svijeta, što dodatno svjedoči o globalnom utjecaju njegove književnosti. Sidran je također ostavio dubok pečat u filmskoj umjetnosti kao scenarist nekih od najpoznatijih filmova u ex-jugoslavenskoj kinematografiji, uključujući "Sjećaš li se Dolly Bell?" i "Otac na službenom putu". Njegovi filmski radovi osvojili su brojne nagrade i priznanja te su doprinijeli međunarodnom priznanju bosanskohercegovačke kinematografije. Osim svojih književnih i filmskih dostignuća, Sidran je bio aktivni član intelektualne zajednice Sarajeva, predavač na tribinama i urednik različitih listova i časopisa. Njegova angažiranost u intelektualnom životu grada bila je od neprocjenjive važnosti za kulturni razvoj Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Stoga, smatramo da bi preimenovanje ulice u Sidranovu ulicu bilo prikladno priznanje za ovog velikog književnika i umjetnika, te trajni spomen na njegov izuzetan doprinos kulturi i umjetnosti našeg grada i države. Uvažavajući sve navedeno, molimo vas da ozbiljno razmotrite ovu inicijativu i da podržite prijedlog za preimenovanje ulice Jezero u Sidranova ulica.


01.04.2024
Puni tekst pitanja:

Upućujem Inicijativu za sufinansiranje sanacije i izgradnje tribina na stadionu Sportskog centra JU "KSIRC" Ilidža, zajedno sa općinom Ilidža, u iznosu od 1.100.000,00 KM


Redžo Lemezan

24.11.2023
Puni tekst pitanja:

Inicijativa za digitalizaciju plaćanja saobraćajnih kazni u Kantonu Sarajevo