Ministar Bašić: Ministarstvo daje šansu inovacijama u poljoprivredi, edukaciji proizvođača, promociji poljoprivrednih proizvoda

Ministarstvo privrede KS pruža finansijsku podršku projektima koji su u funkciji razvoja poljoprivrede i promocije poljoprivrede u KS, te aktivnostima poljoprivrednih udruženja.
Za ovu namjenu, Ministarstvo je danas po prvi put raspisalo javne pozive za poljoprivredne proizvođače s područja Kantona Sarajevo.
„Želimo dati doprinos razvoju savremenih trendova u poljoprivredi, podržati projekte koji idu u tom smjeru. Intencija nam je nadograditi ustaljene prakse poticaja koji su istina služili da poljoprivreda u Kantonu Sarajevo opstane, ali ne i da se razvija na željeni način. Važeći kantonalni propisi o poticanju poljoprivrede su zastarjeli i njih ćemo uskoro mijenjati, ne prepoznaju dovoljno značaj inovacija, organske proizvodnje, promocije proizvoda, edukacija, povoljnog kreditiranja poljoprivredne proizvodnje. Za sada smo iznašli mogućnost da ih podržimo na ovaj način, kroz finansiranje projekata, ali ćemo ih svakako sistemski obuhvatiti kroz najavljene izmjene regulative“,  rekao je ovim povodom ministar privrede KS Haris Bašić.
Raspisana su tri javna poziva, u ukupnom iznosu od 300.000 KM, a odnose se na:
1. finansiranje aktivnosti različitih organizacija, udruženja ili asocijacija koja su u funkciji razvoja poljoprivrede na području Kantona Sarajevo;
2. sufinansiranje učešća poljoprivrednika na sajmovima i drugim manifestacijama iz oblasti poljoprivrede;
3. finansiranje realizacije pojedinačnih projekata iz oblasti poljoprivrede.
 
Javni pozivi mogu se preuzeti na: http://mp.ks.gov.ba/aktuelno/konkursi