Za poticaj poljoprivrednicima u Kantonu Sarajevo izdvojeno 4,3 miliona KM

Na prijedlog Ministarstva privrede KS, Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o iznosima novčanih poticaja i minimalnim uslovima za investiranje poljoprivrednim proizvođačima na području Kantona Sarajevo.
Kako je istakao ministar privrede Haris Bašić pripremi ove Odluke prethodila je široka i intenzivna javna rasprava na kojoj je učešće uzelo 160 poljoprivrednih proizvođača, predstavnici sarajevskih općina, resornog kantonalnog ministarstva i Zavoda za poljoprivredu FBiH.
“Okupili smo sve zainteresirane na jednom mjestu, nakon dugo godina uz lično prisustvo ministra privrede, te obavili zaista konstruktivne i korisne konsultacije kako bi 4,3 miliona KM, koliko je u Budžetu za ovu namjenu planirano, najbolje rasporedili i utrošili. Čuli smo iskustva poljoprivrednika, njihove probleme, ideje i sugestije, upute struke i vjerujem da smo napravili dobar model podrške”, naglasio je ministar Bašić.
Uvažavajući iskazane potrebe, ove godine su poticaji povećani za 650.000 KM u odnosu na prethodnu godinu što je doprinijelo zadovoljstvu poljoprivrednika.
Poticaje će, u skladu sa propisanim uslovima, dobiti farme krava, teladi, junica ovaca, piladi, proizvodnja vune, organizovani otkup mlijeka, uzgoj pčela, uzgoj žitarica, heljde, ljekovitog bilja, krompira i drugog povrća.
Poticaji su namijenjeni i poljoprivrednicima u voćarskoj proizvodnji za zasade krošnjastog i jagodičastog voća, oraha, lješnika i uzgoj gljiva.
Pored ovih izdvajanja, u ovim sredstvima predviđena je podrška za izgradnju i rekonstrukciju potrebnih pratećih objekata, plastenika, štala, nabavku opreme kao i za edukaciju poljoprivrednika.
Način i rokovi prijave takođe su definisani spomenutom Odlukom koja će u integralnoj formi biti objavljena sa stranici Ministarstva privrede KS.