Ministar Bašić posjetio učenike Druge gimnazije: EYOF je događaj zbog kojeg trebate biti ponosni na svoj grad

Do Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) ostalo je još dva dana, a ovim povodom ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić posjetio je danas učenike drugog jedan razreda sarajevske Druge gimnazije s kojima je razgovarao o predstojećem vrlo važnom događaju za naš grad.
U razredu koji pohađaju najbolji matematičari ministar se prisjetio Zimskih olimpijskih igara koje su održane prije tačno 35 godina, te se s posebnim emocijama sjetio i svojih školskih dana koje je proveo u Drugoj gimnaziji.
“Razgovarao sam sa šesnaestogodišnjacima koji su se posvetili izučavanju matematike, tako i da su njihova pitanja bila egzaktna, a zaista sam uživao u zajedničkom druženju. Ovom prilikom, sam ih pozvao da uživaju u svojoj mladosti, jer će Sarajevo zablistati, a oni će imati priliku upoznati svoje vršnjake iz svih dijelova svijeta”, naglasio je ministar Bašić.
Poručio im je kako sad imaju još jedan od razloga da budu ponosni na svoj grad, da navijaju za svoje vršnjake, te steknu dodatno samopouzdanje za život, jer rastu u sredini koja može organizirati velike događaje.
“Vlada Kantona Sarajevo, ali i one ranije, osigurale su preko milion maraka za uspješnu realizaciju EYOF-a, a izdvojili smo i dodatna sredstva našim javnim preduzećima da ovaj događaj protekne u najboljem redu”, kazao je ministar Bašić.
Potcrtao je kako će EYOF povezati ne samo Sarajevo i Istočno Sarajevo nego i cijelu Bosnu i Hercegovinu, jer je konačno došlo vrijeme da svi bosanci i hercegovci budu ponosni na svoju zemlju.
Dodao je i kako svi, ovisno od godina, različito gledamo na EYOF.
“Imao sam deset godina kad su organizovane Zimske olimpijske igre i svjedočio događaju koji nas je tad ‘podigao’ u svjetske okvire, da bi ovaj grad i njegovi građani devedesetih doživjeli kataklizmu i poniženje, zbog čega mi ovaj događaj ponovno vraća tu pozitivnu vizuru i podsjeća nas da smo se vratili i možemo bolje što je značajno da i ovi mlade osjete”, istakao je minsitar Bašić.
Pomoćnica direktora Selma Babović je navela kako su se učenici Druge gimnazije već od novembra mjeseca uključili u pripreme za EYOF, a profesori sporta zajedno s njima će biti i na ceremoji otvaranja, dok se neki takmiče, a drugi su angažovani kao prevodioci, hostese...