Svjetski dan srca: Besplatno mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi

Povodom 29. septembra Svjetskog dana srca Javna ustanova Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo sa partnerima organizuje dvodnevne zajedničke aktivnosti koje uključuju akcije besplatnog mjerenja krvnog pritiska, šećera u krvi, te savjetovanje građana kako da očuvaju zdravlje srca.
Prvi dan, akcija besplatnog mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi za zainteresovane građane će se održati 29. septembra 2019. godine ispred zgrade bivše Svjetlosti, ulica Muhameda Kantardžića broj 3, kod Trga Oslobođenja Alija Izetbegović, od 10:00 do 15:00 sati.
Drugi dan, akcija besplatnog mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi održat će se 30. septembra 2019. godine od 9:00 do 14:30 sati u prostorima Općine Centar, Ulica Mis Irbina 1.
Kardiovaskularne bolesti su uzrok smrti za 17,9 miliona ljudi širom svijeta godišnje, te čine 31 posto svih uzroka smrti globalno.
Najveći faktori rizika za ovu grupu bolesti, kojoj pripadaju prije svega srčani i moždani udar, su pušenje, nezdrava ishrana, fizička neaktivnost i prekomjerna konzumacija alkohola.
Ovi faktori rizika jedan su od direktnih uzroka povišenog krvnog pritiska,  povećanog nivoa šećera i holesterola u krvi, a nerijetko i povišene tjelesne mase i gojaznosti, što značajno narušava zdravlje srca.
Na području Kantona Sarajevo u petogodišnjem periodu (2014-2018.) od kardiovaskularnih oboljenja umrle su 8.884 osobe. Kardiovaskularna oboljenja su, kao i u svijetu, vodeći uzrok smrti stanovništva Kantona Sarajevo.