Obilježena 26. godišnjica od formiranja Prve slavne -111. viteške brigade Armije RBiH

Povodom obilježavanja 26. godišnjice formiranja Prve slavne - 111. viteške brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo odao je danas počast i položio cvijeće u haremu Alipašine džamije gdje je ukopan prvi komandant ove brigade heroj oslobodilačkog rata Enver Šehović.
Na današnji dan 1992. godine vodile su se teške borbe za oslobođenje sjeverozapadne padine Orlića, sela Živkovića, čuvene kote 850 i 830, sela Jezera, Vis i Golo brdo, a tri dana kasnije izvojevana je pobjeda nad agresorom.
Za svoje herojske pobjede i uspjehe ‘Prva slavna - 111. viteška brigada’ za oslobađanje i odbranu svoje domovine dobila je počasne nazive ‘slavna i viteška’.
Na ratnom putu 624 pripadnika ove brigade dali su svoje živote za odbranu domovine, a više od 2.000 ih je teže ili lakše ranjeno, dok je 71 odlikovan ‘Zlatnim ljiljanom.
Komandant Šehović dobio je “Orden heroja oslobodilačkog rata”, heroina Fadila Odžaković Žuta “Orden Zlatnog grba sa mačevima”, te Ibrahim Dervišević “Orden zlatnog ljiljana sa vijencem”.
Cvijeće je danas položeno i na mezarju Kovači, a večeras u 18:00 sati biće održana svečana akademija u Međunarodnom centru za djecu i omladinu na Grbavici.