Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo uspostavlja Registar finansijskih obaveza u KS

Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo pokrenulo je izradu Zakona o Registru finansijskih obaveza u Kantonu Sarajevo, koji se trenutno nalazi u fazi prednacrta i konsultacija sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave.
Uspostavom Registra finansijskih obaveza u KS, Ministarstvo finansija želi na jednom mjestu imati objedinjene sve finansijske obaveze, ne samo ministarstava, nego svih budžetskih korisnika i vanbudžetskih fondova, javnih preduzeća, jedinica lokalne samouprave, te preduzeća u kojim je Kanton Sarajevo većinski vlasnik.
„Glavni cilj Registra jeste da se putem precizne evidencije ugovorenih kredita i izdatih garancija, dugovanja po osnovu poreza i doprinosa, sudskih postupaka, te obaveza prema dobavljačima, znaju stvarne finansijske obaveze u Kantonu Sarajevo, čime će se stvoriti pretpostavke za kvalitetnije upravljanje dugom, poput smanjenja negativnih uticaja kursnih razlika, visine kamatnih stopa na kredite ili rasta obaveza po osnovu kamata na dugovanja za poreze i doprinose. Želimo da na ovaj način uspostavimo finansijsku disciplinu u Kantonu Sarajevo i obuzdamo nekontrolisani rast zaduživanja", izjavio je ministar finansija Amel Kovačević.
Podaci iz Registra, koji će se kvartalno unositi i pratiti, poslužit će kao analitičko sredstvo za donošenje budućih odluka vezano za održavanje pozitivnog finansijskog stanja i ubrzanog razvoja Kantona Sarajevo. Registar je razvijen uz podršku Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo korištenjem vlastitih resursa i bez ulaganja finansijskih sredstava. Testiranje rada Registra je u završnoj fazi.