Zastupničko pitanje vezano za kontrolu kvaliteta vode u Kantonu Sarajevo.

Igor Stojanović
Pitanje

Zastupnik Igor Stojanović na Osmoj radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj dana 14.05.2019. godine, u okviru tačke Dnevnog reda "Poslanička/zastupnička pitanja, inicijative i odgovori",a u skladu sa Poslovnikom Skupštine Kantona Sarajevo postavio je sljedeće zastupničko pitanje:

1. Molim Vladu KS, Ministarstvo privrede KS, KJKP Vodovod i kanalizacija, Zavod za javno zdravstvo KS i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštie okoliša da mi dostave Program praćenja kvaliteta vode za ljudsku potrošnju za izvorišta sa kojih se vodom snabdijevaju građani Sarajeva, čija je izrada definisana Aneksom 2 PRAVILNIKA O IZMJENAMA PRAVILNIKA O ZDRAVSTVENOJ ISPRAVNOSTI VODE ZA PIĆE (62/17 Službene novine BiH, 62/17).

2. Molim odgovor da li broj  kontrola kvaliteta vode odgovara uslovima navedenim u gore pomenutom Pravilniku, kao i razloge eventualne neusklađenosti.

3. Molim odgovor da li je urađena procjena rizika po kvalitet vode koju pijemo, a koji uzrokuje stambena izgradnja, postojeća i planirana, na širem području planina Igmana i Bjelašnice, pogotovo kada se uzmu u obzir informacije navedene u posljednjem KEAP-u (tabela 46 - izmjerene su višetruka prekoračenje vrijednosti kadmijuma i olova) i skoro kontinuirano zagađenje voda u Vrelu Bosne fekalnim bakterijama.

Postavljeno dana: 
Srijeda, 15 Maj, 2019
Pošalji mail: 
Da