Zastupnička pitanja vezana za problem odlaganja otpada u Kantonu Sarajevo.

Segmedina Srna-Bajramović
Pitanje

Zastupnica Segmedina Srna Bajramović na Petoj radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj dana 27.02.2019. godine, u okviru tačke Dnevnog reda "Poslanička/zastupnička pitanja, inicijative i odgovori", a u skladu sa Poslovnikom Skupštine Kantona Sarajevo postavila je zastupnička pitanja koja je uputila Vladi, te resornim ministarstvima, a vezano za problem odlaganja otpada:
- Da li se u Kantonu Sarajevo vrši redovno izvještavanje od strane privrednih subjekata o nastalim količinama nusproizvoda i otpada životnjskog porijekla prema nadležnim insttucijama a u skladu sa obavezama zakonodavnog okvira?
- Da li proizvođači nusproizvoda i otpada životnjskog porijekla u Kantonu Sarajevo posjeduju ugovore zbrinjavanju ovog otpada ili posjeduju ugovore sa KJKP "Rad" o odvozu komunalnog otpada, te se otpad životnjskog porijekla najčešće miješa zajedno sa komunalnim i odlaže na deponiju Smiljevići, te da li je to prihvatljivo sa ekološkog stanovišta?
- Da li postoji komunikacija prema Uredu za veterinarstvo BiH i enttetskim ministarstvima odgovornih za veterinarstvo i okoliš u smislu planiranja I realizacije odgovarajućih projekata ?
- Da li postoji državna strategija upravljanja nusproizvodima i otpadom animalnog porjekla?
- Da li postoje određeni zajednički federalni ili kantonalni akcioni planovi sa razrađenim nosiocima aktvnost, dinamikom realizacije?

Postavljeno dana: 
Četvrtak, 28 Februar, 2019