Prva transverzala: Uskoro pred Vladom i Skupštinom materijali o otkupu još dvije parcele

Operativni tim za praćenje realizacije projekta izgradnje Prve transverzale održao je danas četvrti radni sastanak na kojem je razgovarano o realizaciji ranije dogovorenih aktivnosti u skladu sa donesenim zaključcima.
Direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić izvjestio je o aktivnostima koje se poduzimaju u nastavku procesa eksproprijacije od ulice Braće Begić do ulaska u tunel gradskog autoputa Koševsko Brdo.
Najavio je da će u toku naredne dvije sedmice prema Vladi i Skupštini KS biti poslani materijali o otkupu još najmanje dvije parcele. Kako je istakao, u saradnji sa resornim kantonalnim ministarstvom i Pravobranilaštvom intenzivno se iznalaze najbolja rješenja, a i općinama su na raspolaganje stavljeni svi resursi u cilju intenziviranja ovog procesa.
Također, u toku je javni poziv za izbor izvođača radova za rušenje objekata na trasi ove saobraćajnice, od Kranjčevićeve ulice do ulice Braće Begić.
Po riječima ministra saobraćaja KS Adnana Štete, taj javni poziv se završava 15. oktobra, kada će se znati izvođači radova i kada će se moći krenuti sa pripremom i aktivnostima za rušenje onih objekata za koje su riješeni imovinsko-pravni odnosi.
Do kraja ove sedmice Direkcija za puteve KS raspisat će i javni poziv za izgradnju dionice Tehnička škola - ulica Braće Begić, potvrdio je ministar Šteta.
Kako je istaknuto, Operativni tim nastavit će realizaciju i svih drugih aktivnosti koje za cilj imaju nesmetanu implementaciju projekta Prve transverzale, a koje će biti razmatrane na redovnim sastancima svake srijede.