Održan prvi zajednički radno-konsultativni sastanak predsjedavajućih svih deset kantonalnih skupština u FBiH

Na inicijativu predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Jasmina Duvnjaka jučer je u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona održan prvi zajednički radno-konsultativni sastanak predsjedavajućih svih deset kantonalnih skupština u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Sastanak je organiziran u cilju unapređenja komunikacije i jačanja sistematične međusobne saradnje, a na njemu su razmatrane teme od značaja i interesa za građane svih kantona, razmijenjene najbolje prakse i iskustva o svim značajnijim pitanjima koja su od važnosti za sve kantone u Federaciji Bosne i Hercegovine.
“Postoji volja za saradnjom s tim što smo danas konstatovali da bi ta komunikacija i saradnja morala dobiti svoju institucionalnu formu, vremenske okvire, konkretne teme, pitanja i probleme koje ćemo u budućnosti raspravljati. Danas smo razmijenjivali konkretne prakse i rad naših skupština, vezane za probleme koje imamo po skupštinama za određene društvene probleme i o saradnji kantonalnih skupština sa kantonalnim vladama, kao i o horizontalnoj komunikaciji kantonalnih skupština te o potrebi boljeg kvalitetnijeg i jačeg zajedničkog nastupa i djelovanja prema višim nivoima vlasti, prema Federaciji i državi BiH, jer ima dosta zajedničkih stvari”, kazao je po okončanju sastanaka predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Duvnjak.
Predsjetaljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić je istakla kako je zajednički zaključak da se ovakvi sastanci u budućnosti trebaju održavati ne samo svaka četiri mjeseca, već do kraja ovog mandata i što je moguće češće.
„Uvidjeli smo da postoje zajednički problemi, ali i neka rješenja u kojima se poprilično razilazimo, a koja možemo zajednički usaglasiti te tako značajno unaprijediti rad svih zakonodavnih kantonalnih tijela. Naše teme bili su i kantonalni budžeti, skupštinski planovi rada, poslovnici, etički kodeksi, istaknute su pozitivne strane svih kantona, ali i svi nedostaci te najbolji načini za njihova prevazilaženja kao i dogovoreni modaliteti buduće međukantonalne saradnje“, navela je predsjedateljica Babić.
Dodala je kako su predstavnici svih kantona zaduženi da za naredni sastanak kandidiraju najmanje po dvije teme.
Na ovom sastanku predsjedateljica Babić je u svom obraćanju posebnu pažnju posvetila Zakonu o turizmu KS koji je izazvao veliko interesovanje predstavnika ostalih kantona, posebno onih koji ovaj zakon još uvijek nisu donijeli, kao i nedavno utvrđenim amandmanima na Ustav Kantona Sarajevo te unapređenju kapaciteta u okviru europskih integracija.