Odavanjem počasti poginulim braniteljima i civilima Sarajeva, te svečanom akademijom obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, delegacije svih nivoa vlasti u BiH položile su danas cvijeće te učeći fatihu i minutom šutnje odale počast poginulim braniteljima i prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću na Šehidskom mezarju Kovači, ali i na spomen-obilježjima Vječna vatra, ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995., ubijenim policajcima u Velikom parku, na Vracama, te grobljima Lav, Sv. Marko, Sv. Josip, mezarju Stadion i Centralnom spomen-obilježju ispred zgrade Općine Novi Grad.
Ovim povodom upriličena je i zajednička svečana akademija Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, općina s područja KS i Foruma parlamentaraca BiH 1990.
Tom prilikom je istaknuto da je ovo dan kada su se građani slobodnom voljom na referendumu izjasnili da žele nezavisnu državu samostalnih naroda i građana BiH.
Podsjetimo, Bosna i Hercegovina danas obilježava 26. godišnjicu od referenduma za nezavisnost, kada je 2.073.568 Bosanaca i Hercegovaca  izašlo na referendum i odgovorilo na pitanje koje je glasilo: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”.
Rezultat glasanja bio je da se 99,44 posto građana pozitivno izjasnilo o ovom pitanju i tako izglasalo nezavisnost naše domovine, a samo njih 6.073 od ukupnog broja izašlih bilo je protiv.