Obilježena godišnjica "živih lomača" u višegradskoj Pionirskoj ulici i naselju Bikavac: Da se nikad ne zaboravi

U organizaciji Udruženja Žena - žrtva rata i ove godine zajedno se obilježavaju godišnjice "živih lomača" u naselju Bikavac i Pionirskoj ulici u Višegradu.
Prvi stravični zločin se desio u Višegradu u kući Adema Omeragića prije 25 godina, a tim povodom, delegacija Kantona Sarajevo je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen ploču odala počast žrtvama.
U ovoj kući je stradalo 70 žena, djece i staraca koji su živi zapaljeni. Riječ je uglavnom o Bošnjacima iz sela Koritnik koji su zarobljeni i zaključani u ovoj kući, a potom zapaljeni.
Agresori su u kuću ubacili granatu, pucajući na one koji su se pokušali spasiti bijegom kroz prozor. Najmlađa žrtva imala je samo dva dana i izgorjela je u majčinom zagrljaju. Ovu "živu lomaču" je preživjelo osam osoba.
Kuću u Pionirskoj je obnovila Sumbula Zeba, kćerka Adema Omeragića, a 2015. godine otkrivena je i spomen-ploča koja trajno podsjeća na ovaj gnusni zločin.
Nakon polaganja cvijeća ispred kuće Omeragića, kolona se uputila prema stratištu u naselju Bikavac, gdje su na isti dan, u kući Mehe Aljića pripadnici tadašnje vojske i policije RS zatvorili, a potom žive spalili još 70 Bošnjaka, uglavnom žena, djece i staraca.