Obilježena godišnjica masakra i pogibije Sarajlija na nogometnom turniru: Bila je to posljednja utakmica života za 15 naših sugrađana

Prije 24 godine na parkingu između ulica Trg djece Dobrinje i Grada Bakua održavao se bajramski turnir, a za 15 naših sugrađana to je bila posljednja utakmica života. Od rasprskavajućeg dejstva agresorskih granata ispaljenih iz pravca Veljina koje su pale na to mjesto ubijeno je 15, a teže i lakše ranjeno oko 100 osoba.
Ovim povodom, delegacija Kantona Sarajevo, predvođena ministrom za boračka pitanja Muharemom Fišom položila je danas cvijeće na mjesto masakra, te učenjem fatihe i minutom šutnje odala počast našim ubijenim sugrađanima.
Iako je tada bilo zabranjeno masovno okupljanje, mladi su organizirali bajramski turnir na kojem se okupio veliki broj stanovnika s Dobrinje.
Tog kobnog dana Omer Mulaahmetović je izgubio sina Kemala.
“Moje dijete je imalo samo 16 godina, a njegovi prijatelji i on su ubijeni samo zato što su prkosili smrti na Dobrinji, koja je tokom agresije na BiH, bila u blokadi”, rekao je Mulaahmetović te se prisjetio kako je tog dana pratio goste koji su došli da zajedno proslave Bajram, nakon čega se spremao da izađe i prisustvuje odigravanju turnira, kad je odjeknula eksplozija.
Dotrčao je na parking kako bi pomogao ranjenim, među kojima je bio i njegov sin, a koji će od zadobijenih povreda umrijeti za nekoliko dana.
Nažalost, kako ističu iz Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva '92-95 za ovaj zločin još nikad niko nije odgovarao.
Ubijeni su: Atif Bajraktarević, Mirza Deljković, Alija Godinjak, Adnan Mirvić, Kemal Mulaahmetović, Dragan Osadčij, Refik Ramić, Jusuf Razić, Munir Šabanić, Adel Selmanović, Danijel Šolaja, Damir Trebo, Asim Zagorica i Marko Žižić.