Obilježena 25.godišnjica od formiranja Prve slavne -111.viteške brigade: Nakon tri dana teških borbi izvojevana pobjeda nad agresorom

Povodom obilježavanja 25. godišnjice formiranja Prve slavne - 111. viteške brigade, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo odao je počast i položio cvijeće na mezarju Kovači te u haremu Alipašine džamije gdje ukopan prvi komandant ove brigade heroj oslobodilačkog rata Enver Šehović.
Na današnji dan ‘92.godine vodile su se teške borbe za oslobođenje sjeverozapadne padine Orlića, sela Živkovića, čuvene kote 850 i 830, sela Jezera, Vis i Golo brdo, a tri dana kasnije izvojevana je pobjeda nad agresorom.
“Za svoje herojske pobjede i uspjehe ‘Prva slavna - 111. viteška brigada’ za oslobađanje i odbranu svoje domovine dobila je počasne nazive ‘slavna i viteška’. Na ratnom putu 624 pripadnika ove brigade dali su svoje živote za odbranu domovine, a više od 2.000 ih je teže ili lakše ranjeno, dok je 71 odlikovan ‘Zlatnim ljiljanom’”, poručio je ministar Fišo.
Dodao je i da je komandant Šehović dobio “Orden heroja oslobodilačkog rata”, heroina Fadila Odžaković Žuta “Orden Zlatnog grba sa mačevima”, te Ibrahim Dervišević “Orden zlatnog ljiljana sa vijencem”.
Planirano je da se, ovim povodom, u 18:00 sati danas održi i svečana akademija u Međunarodnom centru za djecu i omladinu na Grbavici.