Obilježena 25. godišnjica Prve brigade policije Stari Grad: Borili su se za demokratsku i ravnopravnu državu svih njenih građana

Ceremonija obilježavanja 25. godišnjice Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo održana je danas na Trgu Alije Izetbegovića, kod spomenika poginulim pripadnicima ove brigade. Ovim povodom, upriličeno je postrojavanje 200 preživjelih veterana, predvođenih trojicom sinova čiji su očevi boreći se u ovoj jedinici dali život za Sarajevo i jedinu im domovinu Bosnu i Hercegovinu.
"Izuzetna mi je čast danas, kao što mi je bila i prije 25 godina stajati ovdje na ovom mjestu i poručiti cijelom svijetu da je Bosna i Hercegovina ravnopravna za sve njene građane", istakao je bivši ministar unutrašnjih poslova Jusuf Pušina, nakon čega je pušten njegov govor održan na današnji dan '92. godine.
I tada je govorio da pripadnici aktivnog rezervnog sastava milicije predstavljaju oružane formacije koje su se stavile na stranu branilaca slobode, demokratije i države Bosne i Hercegovine. To je, kako je tad kazao, još jedna potvrda da ova mladost ima snage da osigura ravnopravnu državu u kojoj će slobodno živjeti svi njeni građani bez obzira na njihovu vjeru, vjeroispovijest, naciju ili nacionalnost.
"Samo se na taj način svima može garantovati mir i sloboda, a upravo nam to jasno poručuju momci koji stoje na bedemima našeg grada Sarajeva, te apelujem na sve esktremiste da odustanu od razaranja Bosne i Hercegovine i Sarajeva, uz nadu da ćemo mi živjeti u slobodi i miru", govorio je tod dana '92.godine Pušina.
Na dešavanja prije 25 godina podsjetio je i komandir policije u Starom Gradu Ismet Dahić navodeći kako su se tada u blizini ovog mjesta postrojili pripadnici ove brigade, koja je bila prva naoružana i organizovana, te spremna i obučena da brani i zaštiti sigurnost i ustavni poredak BiH.
"Od tada je prošlo četvrt vijeka, a mi smo ostarili, osijedili i sa štakama u rukama. Mnogih od nas, nažalost više nema i baš njima moramo odati počast za sve što su učinili za našu državu Bosnu i Hercegovinu", poručio je Dahić.
Dodao je da je drugog maja 1992. godine poginulo šest policajaca obavljajući patrolu ulicama Starog Grada i to: Rifet Hurić, Nedžib Mušanović, Edib Kaldžo, Senad Mešanović, Mirsad Kasumović i Medi Smail.
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković naglasio je da je naš grad i domovina napadnuta brutalno, i to od jedne od najjačih evropskih vojnih sila JNA, koja je trebala biti armija svih naroda BiH, ali ona to nije bila.
"Brutalna agresija i genocid su riječi koje jasno oslikavaju istinita dešavanja u Bosni i Hercegovini. I danas svjedočimo hrabrosti jedine legalno organizovane formacije koja se u prvim danima mogla i na pravi način oduprijeti takvoj vojnoj sili", kazao je premijer Konaković.
Ukazao je i na nepravdu kojoj su, nažalost, nakon agresije danas izloženi Jusuf Pušina, Dragan Vikić i mnogi drugi koji moraju dokazivati da smo se mi samo branili i nismo išli ratovati po drugim teritorijama.
"Svjedočili smo razlikama u našim vojnim doktrinama, jer mi nismo rušili vjerske objekte, a oni jesu, zbog čega sam ponosan što sam bio dio takve jedne priče", istakao je premijer Konaković.