Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine: Njegovati vrijednosti koje naša zemlja baštini je obaveza nas i budućih generacija

Povodom obilježavanja 25. Novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na spomen-obilježja i, tom prilikom, odala počast svim braniocima koji su svoje živote dali za nju prije 25 godina tokom opsade naše domovine, ali i svim onima koji su još prije 74. godine odlučili da svojim glasom doprinesu obnovi njene državnosti.
U sastavu kantonalne delegacije bili su: predsjedateljica Skupštine KS Ana Babić, dopredsjedavajući Sabahudin Delalić i Sejo Bukva, zastupnik Zvonko Marić te ministri za boračka pitanja, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Muharem Fišo i Čedomir Lukić.
Oni su ovom prilikom, čestitali svim građanima Bosne i Hercegovine ovaj značajan dan, najveći praznik, te poručili kako je višestoljetna državnost Bosne i Hercegovine još jednom potvrđena 25. novembra 1943. godine na zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu.
Naveli su i kako je ovo jedan od najznačajnijih dana u našoj historiji, kada je izražena odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te potvrđen njen teritorijalni suverenitet, integritet i historijski kontinuitet.
Upravo zbog toga, svima nama, ali i budućim generacijama ostaje obaveza njenog očuvanja i njegovanja vrijednosti koje BiH baštini, poručeno je nakon pologanja.
Cvijeće je položeno na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića te Centralno spomen-obilježje na Šehidskom mezarju Kovači, Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 92-95, kao i na Spomen-obilježje Vječna vatra i Spomen-park Vraca. Ovim povodom održat će se i svečana akademija s ciljem čuvanja sjećanja na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.