Nastaviti sa osiguravanjem boljih uvjete za rad Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić sa sekretarom Indirom Šulović i pomoćnicom za pravosuđe Irenom Zima održao je redovan sastanak sa zamjenicama glavne kantonalne tužiteljice Aidom Topalović, te Berinom Alihodžić i Anikom Kešelj.
“Resorno ministarstvo bez namjere da se miješa u nezavisnost pravosuđa i rad Kantonalnog tužilaštva KS održava redovne sastanke kako bi ispunilo svoju zakonsku zadaću s ciljem osiguranja adekvatnih uvjeta pravosudnih institucija”, pojasnio je ministar Nenadić.
Dodao je kako Kantonalno tužilaštvo u svom radu ima punu podršku Vlade Kantona Sarajevo i učinit će sve da ubrzaju procese koji se već duže vrijeme nalaze pred ovim tužilaštvom.
Zamjenica Topalović informisala je ministra da se oko 76.000 predmeta nalazi u Tužilaštvu i da se oni uglavnom odnose na nepoznate počinioce.
Ovom prilikom, navele su kako je potrebno angažirati određeni broj državnih službenika i namještenika, iako znaju da to nije planirano Budžetom za 2018.godinu, njima bi ti kadrovi značili, jer bi im pomogli u radu.
Istakle su da nemaju adekvatne prostorije za rad, ali se nadaju da će to pitanje biti riješeno nakon renoviranja zgrade.
“Posebno nam znači što Vlada Kantona Sarajevo ulaže maksimalne napora da očuva nezavisnost naše institucije, te se nadamo da će se to nastaviti i u budućnosti”, poručila je zamjenica Topalović.
O konkretnim predmetima, stanju i problemima u Kantonalnom tužilaštvu Vladu će dodatno informirati kroz redovne izvještajne i programske zadaće koje realiziraju u skladu sa svojim radom.